1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Budapešť chce podiel v MOL využiť na väčšie slovo v energetickej oblasti

Budapešť - Maďarská vláda chce nedávno získaný podiel v ropno-plynárenskej spoločnosti MOL využiť na právo vyjadrovať sa k otázkam energetickej infraštruktúry v regióne. Povedal to dnes minister pre hospodársky rozvoj Tamás Fellegi.

Maďarská vláda koncom mája podpísala s ruskou ropnou spoločnosťou Surgutneftegaz dohodu o odkúpení 21,2-% podielu vo firme MOL za 1,88 miliardy eur. V spoločnosti MOL tak v súčasnosti vláda kontroluje takmer 25 %. Podľa Fellegiho tento podiel bude dôležitý najmä v súvislosti s nedávnym rozhodnutím Nemecka postupne ukončiť využívanie jadra ako energetického zdroja. To výrazne ovplyvní európsky energetický trh, najmä trh so zemným plynom.

"Na Maďarsko to bude mať nepriamy vplyv," povedal Fellegi na pôde parlamentu. "Aby som to povedal jasne, v tomto momente jedinou krajinou, ktorá môže zvýšiť dodávky zemného plynu do Európy, je Rusko. To bude znamenať jednoznačné zmeny na trhu s energiou," povedal Fellegi, podľa ktorého sú práve tieto zmeny príčinou pre kroky maďarskej vlády, ktorých cieľom je posilnenie (energetickej) nezávislosti. Medzi ne patrí aj spätné odkúpenie podielu firmy MOL, ktorý jej ako vlastníkovi zaistí dôležitý prístup k infraštruktúre, ako aj (cez MOL) priestor na ekonomický vplyv, ktorý je veľmi dôležitý na regionálnom trhu s energiou, dodal Fellegi.

14.06.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...