1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

BP vykázal za 1. kvartál stratu pre odpisy aktív v Rusku

BP petrol stationLondýn - Britský energetický gigant BP v utorok vykázal za 1. štvrťrok 2022 čistú stratu pre odpisy spojené s jeho odchodom z Ruska, ktoré 24. februára začalo inváziu do susednej Ukrajiny.

Strata BP po zdanení dosiahla v 1. štvrťroku 20,4 miliardy USD (19,38 miliardy eur) po rozhodnutí BP zbaviť sa svojho 19,75-percentného podielu v energetickej skupine Rosnefť, čím ukončil viac ako tri desaťročia investícií v Rusku.

BP zaknihoval v 1. kvartáli odpisy spojené s odchodom z Ruska vo výške 25,5 miliardy eur. Ide o najväčší odpis v rámci západných ropných a plynárenských spoločností v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu.

Napriek tomu bol jeho upravený čistý zisk, bez jednorazových nákladov, lepší, než sa očakávalo, a dosiahol 6,25 miliardy USD, čo je o vyše 50 % viac ako v predchádzajúcom štvrťroku a viac ako dvojnásobok zisku za 1. štvrťrok minulého roka.

Nárast cien ropy a zemného plynu vytvoril optimálne podmienky pre spoločnosti, ako je BP.

Tržby BP v 1. kvartáli stúpli o 40 % na 51 miliárd USD.

BP plánuje rozšíriť spätný odkup akcií o 2,5 miliardy USD. Spoločnosť v 1. štvrťroku odkúpila akcie za 1,6 miliardy USD.

Ropný koncern so sídlom v Londýne sa však drží svojho prísneho rozpočtu na kapitálové výdavky v pásme 14 až 15 miliárd USD a v 1. štvrťroku minul 2,9 miliardy USD.

16.05.2022 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...