1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

BP dosiahol v 2. kvartáli zisk 5,6 miliardy USD

BPLondýn - Britský ropný koncern BP zaznamenal v 2. kvartáli 2011 zisk, ale nižší, ako analytici očakávali.

Na príčine sú dôsledky vlaňajšieho výbuchu na ropnej plošine v Mexickom zálive. Koncern musí teraz platiť kompenzácie za škody spôsobené katastrofou, a aj jeho produkcia po havárii ropnej plošiny klesla, čo má negatívny vplyv na hospodárenie firmy.

BP vykázal za tri mesiace do konca júna 2011 čistý zisk 5,6 miliardy USD (3,86 miliardy eur). Na porovnanie, v rovnakom období predchádzajúceho roka mal stratu 17,2 miliardy USD. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, však koncernu predpovedali čistý zisk 5,9 miliardy USD.

Produkcia koncernu sa v sledovanom období znížila o 11 % na 3,43 milióna barelov denne. Jedným z dôvodov je aj prerušenie ťažby v Mexickom zálive a práce na údržbe zariadení v Severnom mori, ktoré v tomto čase vrcholia. A tiež predaj ropných polí v Argentíne, Kolumbii, Pakistane a Vietname.

Navyše, za výsledky za 2. kvartál vďačí koncern zdraženiu ropy. Na porovnanie, priemerná cena ropnej zmesi Brent dosiahla v 2. štvrťroku tohto roka 117 USD za barel, pričom v rovnakom období vlaňajška bola na úrovni 79 USD/barel.

26.07.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...