1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

BP a Halliburton sa navzájom obviňujú za haváriu v Mexickom zálive

Oil_rigLondýn - Britský koncern BP a americká spoločnosť Halliburton si navzájom dokazujú, kto nesie hlavnú vinu a zodpovednosť za katastrofu ropnej vrtnej plošiny Deepwater Horizon v Mexickom zálive v apríli 2010.

Výbuch plynu a následný požiar zničil plošinu. Pri nešťastí prišlo o život 11 osôb a takmer štyri mesiace vytekala spod morského dna ropa zmiešaná s plynom.

BP obviňuje americkú spoločnosť, že vrtný otvor jej zamestnanci neutesnili odborne a objavujú sa podozrenia, že sa na operáciu použil menej kvalitný cement.

BP už dlhší čas opakuje, že zamestnanci Halliburtonu po nešťastí zničili dôkazový materiál. Okrem toho mali po explózii "odpratať" aj výsledky testov, ktoré dokazovali, že výkon americkej spoločnosti nebol 100-%.

Americká firma kladie vinu na zlých inžinierov a údržbársku prácu zamestnancov BP.

Spor nie je len akademický. BP totiž žiada od Halliburtonu náhradu škody vyše 20 miliárd USD (15,45 miliardy eur). Túto sumu zatiaľ zaplatil britský koncern za odstraňovanie škôd, ktoré spôsobila ropa na morskej hladine a v pobrežných oblastiach južných regiónov USA.

04.01.2012 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

Súvisiace články:

Z fondu BP na odškodnenie za haváriu v Mexickom zálive vyplatili 5 mld. USD

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...