1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Biomasa v mestách Topoľčany a N. Zámky zlacnila teplo

biomassTopoľčany/Nové Zámky – Prestavba centrálnych kotolní na spaľovanie biomasy znižuje v mestách ceny za teplo a robí ich nezávislejšími od dodávok zemného plynu.

To sú poznatky samospráv, ktoré majú skúsenosti s touto surovinou. Od januára budúceho roka budú za teplo platiť menej obyvatelia Topoľčian. Spoločnosť Bioenergy Topoľčany, s. r. o., tu novú elektráreň na biomasu spustila do prevádzky koncom septembra. Teplom, ktoré vznikne pri výrobe elektriny, bude zásobovať 8500 domácností v meste. Elektráreň ročne spracuje 100.000 kubických metrov drevnej štiepky. Elektrický výkon dosahuje 8,2 megawattu a ročná výroba predstavuje 65.000 megawatthodín elektrickej energie. Počas roka dodá svojim zákazníkom 200.000 až 250.000 gigajoulov tepla. Do konca roka ceny za teplo klesať nebudú. Od januára však budú v porovnaní s teplom vyrobeným zo zemného plynu o 10 % nižšie. Podľa Jany Bubenkovej zo spoločnosti Bioenergy tak priemerná domácnosť ročne ušetrí približne 100 eur.

Lacnejšie teplo prinesie prechod na spaľovanie biomasy aj pre obyvateľov Nových Zámkov. Spoločnosť Bytkomfort, v ktorej má mesto väčšinový podiel, tu postavila nový centrálny tepelný zdroj na biomasu. Inštalácia kotla s výkonom šesť megawattov bola ukončená koncom októbra. Po testovaní a skúškach bude spustený do prevádzky v januári 2012. Ako pred časom konštatoval novozámocký primátor Gejza Pischinger, ide o významnú investíciu, ktorá mestu ponúka alternatívu voči zemnému plynu. „A to je pre nás veľmi dôležité. Podstatné je aj to, že znižujeme cenu tepla, a to dosť výrazne, o 15 % variabilnej zložky," uviedol Pischinger.

Rozhodnutie o znížení závislosti mesta od dodávok zemného plynu padlo podľa primátora už dávnejšie, počas plynovej krízy na prelome rokov 2008 a 2009. „Vtedy sme sa rozhodli hľadať alternatívu. Po spustení nového kotla na biomasu dokážeme v krajnom prípade aj v najtuhších zimných mesiacoch temperovať všetky novozámocké byty. To je dôležité," zdôraznil Pischinger.

15.11.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...