1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Benzín a denaturák nie sú vhodné na rozkurovanie

Trnava - S príchodom chladného počasia hasiči už tradične evidujú zvýšený počet výjazdov k požiarom rodinných domov.

Zimné vykurovacie obdobie je sprevádzané väčším nebezpečenstvom vzniku požiarov od systémov vykurovania i od ich nesprávnej obsluhy, čo každoročne dosvedčuje štatistika požiarovosti. Pre TASR to uviedol vedúci oddelenia požiarnej prevencie na krajskom riaditeľstve HaZZ v Trnave Róbert Simeonov.

Postupom plynofikácie obcí podľa Simeonových slov postupne ubúda počet požiarov spôsobených klasickými tepelnými spotrebičmi na tuhé palivo, ako sú sporáky, kachle, kotly, ako aj samovznietením uhlia. „Začínajú sa však objavovať požiare spôsobené kozubovými telesami, ktorých používanie je znovu v móde nielen v rekreačných chalupách a chatách, ale aj v rodinných domoch," uviedol. Ide hlavne o nesprávnu a neodbornú inštaláciu, ktorú si užívatelia zvyčajne vykonávajú svojpomocne bez predchádzajúceho odsúhlasenia stavebným úradom.

"Stavebné práce užívatelia zvyčajne vykonávajú sami alebo ich zveria takzvaným odborníkom na všetko. Títo ľudia, ktorí zvládajú práce všetkého druhu, však často nemajú základné znalosti z výstavby komínov a kozubov. S výhľadom ušetrenia finančných prostriedkov si neuvedomujú, že takto môžu spôsobiť veľké materiálne škody na svojom alebo cudzom majetku, ale aj ohrozujú zdravie a životy seba a svojich blízkych," upozornil Simeonov.

Požiare vznikajú hlavne nedodržaním bezpečných vzdialeností na zabudovanie horľavých materiálov do konštrukcií kozubov a komínových telies a nedodržaním bezpečnej vzdialenosti pri inštalácii dymovodu od okolitých horľavých stavebných konštrukcií.

Simeonov doplnil informácie štatistikou, podľa ktorej vlani z 93 požiarov v rodinných domoch 43 súviselo s kúrením, v tomto roku zatiaľ z 88 bolo takýchto 16. "Deväť požiarov vzniklo z dôvodu vyhorenia sadzí v komíne. Je to dôsledok absentujúceho čistenia a kontroly komínov," dodal Simeonov. Ľudia podľa neho podceňujú, že kontrola komína pri plynovom spotrebiči má byť raz za rok, pri tuhom palive každé štyri mesiace.

Hasičský preventista pridal aj zásady požiarnej ochrany pri vykurovaní. "Neprekurovať vykurovacie telesá, v ich blízkosti neskladovať a nesušiť horľavé látky. Nepoužívať k rozkurovaniu horľaviny, najmä benzín, petrolej či denaturovaný lieh. Inštaláciu treba zveriť odborníkom a telesá položiť na nehorľavú podložku," informoval Simeonov. K tomu je ešte potrebné vysýpať popol do nehorľavých a zatvárateľných nádob a vykurovacie telesá nenechať bez dozoru.

15.11.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...