1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Bagdad chce ukončiť kontrakt s Exxonom za podpísanie dohody s Kurdmi

Oil well 3Bagdad - Irak plánuje ukončiť kontrakt s americkou ropnou spoločnosťou Exxon Mobil po tom, ako firma podpísala dohodu s poloautonómnym Kurdistanom.

V rámci nej by mala začať pracovať na prieskume dvoch ropných ložísk. Povedal to zástupca irackého ministerstva ropného hospodárstva.

"Exxon Mobil porušil nariadenia ministerstva týkajúce sa firiem pracujúcich v Kurdistane," povedal šéf oddelenia ministerstva ropného hospodárstva pre udeľovanie kontraktov a licencií Abdul-Mahdy al-Amídi. "Je to porušenie podmienok kontraktu a aj zákona. Ministerstvo preto prijme kroky na ukončenie kontraktu," dodal.

Exxon Mobil pritom získal v Iraku lukratívny kontrakt na rozvoj ropného ložiska Západná Qurna so zásobami v objeme okolo 8,7 miliardy barelov (1 barel = 159 litrov). Jeho hodnota sa odhaduje na niekoľko miliárd dolárov.

Iracká vláda a Kurdská poloautonómna oblasť sú dlhodobo v spore o to, kto má právo na uzatváranie kontraktov so zahraničnými firmami a na zisky z ropných ložísk. Podľa Bagdadu má právo rozhodovať o prírodných zdrojoch v krajine len centrálna vláda a dohody podpísané výhradne so zástupcami Kurdov považuje za nelegálne.

Podľa pozorovateľov však zrušenie kontraktu Exxonu nebude pre irackú vládu jednoduché, pretože americký koncern patrí k dôležitým investorom, ktorých krajina potrebuje na obnovu ekonomiky. Úsilie o zrušenie kontraktu by navyše viedlo k dlhým právnym sporom s americkou spoločnosťou, čo by mohlo odradiť od podnikania v Iraku aj ďalších investorov.

21.11.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...