1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Azerbajdžan je blízko podpisu dohody o tranzite plynu do Európy

gas-pipeline_bigParíž - Azerbajdžan je blízko podpisu dohody o tranzite plynu zo svojho náleziska Šah-Deniz cez Turecko do Európy Uviedol to minister energetiky Natig Alijev počas návštevy v Paríži.

"Sme veľmi blízko podpisu," povedal novinárom a dodal, že zostáva vyriešiť ešte nejaké menšie problémy, ktoré sa netýkajú prepravy plynu, ale skôr nákladov.

"Bude sa ešte rokovať o cene za tranzit. Dohodli sme už na objeme plynu, ktorý dodáme do Turecka. To je dôvod, prečo nám zostáva schváliť už len niekoľko menších bodov dohody," uviedol Alijev.
Azerbajdžanský minister očakáva, že kompletná zmluva bude podpísaná koncom septembra alebo začiatkom októbra.

Azerbajdžan rokuje s Ankarou o predaji 6 miliárd kubických metrov (m3) plynu ročne z druhej fázy projektu Šah Deniz a tiež o dodávke ďalších 10 miliárd m3 plynu ročne európskym zákazníkom plynovodom, ktorý by obchádzal Rusko.

Európska únia sa snaží znížiť závislosť na plyne z Ruska a diverzifikovať svoje zdroje komodity. Brusel preto rokuje s Azerbajdžanom a Turkménskom o dodávkach plynu z oblasti Kaspického mora do Európy.

19.09.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...