1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Austrália začne vyvážať urán aj do Indie

nuklearna_elektrarenSydney – Austrálska vládnuca Labouristická strana dnes hlasovaním (v pomere 206 za ku 185 proti) rozhodla o zrušení dlhoročného zákazu vývozu uránu do Indie.

Urobila tak napriek veľmi silnému odporu kritikov z vlastných radov, ktorí namietali, že predaj uránu Indii, ktorá nepodpísala Dohodu o nešírení jadrových zbraní, nie je bezpečný.

Premiérka Julia Gillardová na výročnom kongrese svojej strany naliehala na delegátov, aby súhlasili s exportom uránu, ktorý je v záujme austrálskeho hospodárstva.

Austrália má pod svojím povrchom 40 % známych svetových zásob uránu. Nepredáva ho na voľnom trhu a v krajine je zakázaná výstavba jadrových elektrární. Urán však predáva len na energetické účely a jeho odberatelia musia plniť prísne austrálske podmienky. Austrália má dvojstranné medzištátne dohody o dodávkach uránu so Spojenými štátmi, Čínou, vrátane Tajvanu, Japonskom, Kórejskou republikou a niektorými európskymi štátmi.

Predchádzajúca vláda konzervatívcov začala rokovať o predaji uránu Indii, ale v roku 2007, keď sa dostali k moci labouristi, rokovanie zastavili, lebo India odmietla pristúpiť k medzinárodnej dohode o nešírení jadrových zbraní.

Gillardová teraz presviedčala delegátov tvrdením, že Spojené štáty fakticky zrušili medzinárodný zákaz spolupráce s Indiou v jadrovej oblasti v roku 2005, keď s Naí Dillí podpísali dohodu o predaji uránu a spolupráci pri budovaní jadrových elektrární. Dodala, že uplatňovanie zákazu vývozu uránu do Indie nemá logiku, keď ten krajina vyváža do Číny.

Jadrové elektrárne v Indii majú teraz podiel na výrobe elektrickej energie 3 %, ale ten má do roku 2020 vzrásť na 10 % a do roku 2050 na 40 %.

Austrálsky vývoz uránu do Indie by mohol do roku 2030 vzrásť na 2500 ton ročne. S ním sa však nezačne v krátkom čase. Kým vlády oboch krajín dospejú k dohode, môže prejsť aj viac rokov.

Austrálska vláda odhaduje, že export uránu krajiny vzrastie zo súčasných 10.000 ton na 14.000 ton v roku 2014.

06.12.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...