1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Americká vláda úporne lobuje za víťazstvo Westinghousu v Temelíne

nuclear_power_3Praha - Americká vláda úporne lobuje za víťazstvo spoločnosti Westinghouse v stámiliardovom tendre na dostavbu jadrovej elektrárne v Temelíne.

Informuje o tom český denník E15. Stredoeurópsky šéf francúzskej Arevy Thomas Epron však v rozhovore pre denník uviedol rozdielny pohľad na to, aký by mal byť skutočný záujem Washingtonu. "Areva je jednotkou v jadrovom odvetví v Spojených štátoch. Je taktiež najväčším zamestnávateľom v USA. Očakával by som teda, že budeme mať taktiež podporu americkej vlády v temelínskom tendre."

Práve Westinghouse a Areva súperia o temelínsku objednávku najmenej za 200 miliárd Kč (8 miliárd eur). Tretím uchádzačom je česko-ruské konzorcium Škoda JS - Rosatom. Ponuku Arevy, ktorá je vo väčšinovom vlastníctve štátu, silno podporujú politici z Paríža.

Americký veľvyslanec v Prahe Norman Eisen zase podporuje dostavbu Temelína za účasti Westinghousu nielen v Česku, ale aj v samotných Spojených štátoch.

Podľa diplomatickej korešpondencie, ktorú nedávno uverejnil server Wikileaks, Američanom ide z geopolitického hľadiska predovšetkým o to, aby temelínsku objednávku nezískali Rusi.

"Neznepokojuje nás, pokiaľ si kupujete jadrovú energiu z Francúzska alebo USA, ale pokiaľ ju kúpite z Ruska, museli by sme spochybniť váš úsudok," podľa dokumentu na Wikileaks to uviedol počas rokovaní v Česku americký viceprezident Joseph Biden.

Odporcovia tejto firmy so sídlom v Spojených štátoch, či jadrovej energetiky všeobecne nikdy nezabudnú zdôrazniť, že Westinghouse je dcérou japonskej spoločnosti Toshiba. Určite sa spoliehajú na to, že v kontexte tohtoročnej havárie v japonskej Fukušime to bude vyvolávať negatívne asociácie. Westinghouse však fukušimské bloky nestaval.

Pochybnosti o ruskej účasti na dostavbe Temelína možno súvisia aj s obavami z veľkej závislosti Česka na Rusku v energetike. Popri veľkých dodávkach ropy a plynu Rusi dodávajú do jadrových elektrární Dukovany a Temelín všetko jadrové palivo.

S konzorciom Škoda JS - Rosatom spája svoje nádeje časť domácich priemyselníkov. Veria, že práve spojenectvo s Rusmi prinesie ich spoločnostiam zaujímavé objednávky. Ale aj v tejto oblasti sa situácia mení. České firmy rokujú o spolupráci so všetkými troma uchádzačmi tendra o dostavbu Temelína.

26.10.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...