1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

ZSSK dosiahla v roku 2018 vyrovnané hospodárenie

TrainBratislava – Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) dosiahla v roku 2018 vyrovnaný hospodársky výsledok. Stalo sa tak po ôsmich rokoch. Pôvodný plán pritom počítal so stratou 2 milióny eur. Informoval o tom predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK Filip Hlubocký.

"Podľa platnej účtovnej metodiky, ako sme účtovali doteraz, sme dosiahli nie stratu, ale mierny zisk," priblížil Hlubocký s tým, že ide o 6000 eur. ZSSK zároveň zmenila spôsob účtovania. Pohľadávku, ktorú má spoločnosť voči štátu, si podľa neho zaúčtuje priamo do roku 2018. Spoločnosť tak vykáže aj tzv. druhý hospodársky výsledok, kde bude zisk približne 37 miliónov eur. Zdôraznil však, že ide o novú metodiku a tento zisk je jednorazový. Celý účtovný zisk sa pritom použije na straty z minulých rokov, čím by sa imanie ZSSK malo zlepšiť o približne 27 %.

Podobný vyrovnaný výsledok očakáva Hlubocký aj v roku 2019. "Aj vďaka zmene systému účtovania očakávame, že bude zisk vyrovnaný aj v nasledujúcich rokoch. Bude mať na to vplyv, samozrejme, aj komerčná činnosť, to znamená, IC vlaky a tiež mimoriadne neplánované náklady," skonštatoval.

Počet cestujúcich narástol na takmer 74 miliónov, čo viedlo aj k zvýšeniu tržieb z prepravy osôb o 4,46 % na viac ako 84 miliónov eur. ZSSK predpokladá naďalej rastový trend. Počet zamestnancov by zároveň mal byť v tomto roku podobný ako vlani. Rásť bude podľa Hlubockého tento rok priemerná mzda, a to aj vďaka určitým opatreniam vlády. "Ale, samozrejme, sme aj v procese kolektívneho vyjednávania," pripomenul.

Limit nárastu dotácie od štátu bol dosiahnutý na úrovni 15 miliónov eur. Rástla tak po očistení o variabilné náklady na nové výkony o 8,5 milióna eur. Hlubocký v tejto súvislosti poukázal aj na zvyšujúce sa ceny na všetkých vstupoch a na nezvyšovanie cestovného v dotovanej doprave.

V tomto roku má ZSSK zámer investovať do vlakov, nehnuteľného majetku, do dep, IT a plánované sú aj investície z eurofondov. "Máme rozbehnuté dva projekty – diesel a elektrické jednotky v hodnote 231 miliónov eur a čo sa týka pracovísk technicko-hygienickej údržby, to sú projekty tri, výstavba v Nových Zámkoch, Zvolene a Humennom za zhruba 100 miliónov eur," dodal generálny riaditeľ spoločnosti v súvislosti s projektmi realizovanými z fondov EÚ.

15.03.2019 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...