1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Zisk svetových aerolínií by mal tento rok vzrásť až na 12,7 miliardy USD

IATAKapské Mesto - Medzinárodné združenie pre leteckú dopravu (IATA) zvýšilo tohtoročný odhad zisku leteckých spoločností o 20 % v porovnaní s prognózou spred necelých troch mesiacov.

Dôvodom je výrazné skresanie prepravnej kapacity zo strany aerolínií, čo zvýšilo obsadenosť lietadiel na rekordnú úroveň.

IATA, ktorá zastupuje 240 leteckých spoločností, odhaduje, že aerolínie by tento rok mohli dosiahnuť zisk na úrovni 12,7 miliardy USD (9,76 miliardy eur). V ostatnej prognóze z 20. marca očakávala organizácia zisk okolo 10,6 miliardy USD. Najnovší odhad zároveň predstavuje rast zisku v porovnaní s minulým rokom zhruba o 67 %. Za rok 2012 dosiahol zisk aerolínií 7,6 miliardy USD.

Letecké spoločnosti, ktoré by tento rok mali prepraviť viac než 3 miliardy cestujúcich, sa rozhodli nezvyšovať prepravnú kapacitu. Táto stratégia by im mala umožniť zvýšiť priemernú obsadenosť lietadiel na rekordných 80,3 %, povedal na výročnej konferencii IATA v Kapskom Meste jej výkonný riaditeľ Tony Tyler.

"Letecké spoločnosti urobili veľký kus práce smerom k zvýšeniu ziskovosti, a to aj pri súčasných náročných podmienkach, ktoré zahrňujú zvyšovanie cien pohonných látok a spomaľovanie hospodárskeho rastu," dodal Tyler. Podľa neho by zisk mali zaznamenať aerolínie vo všetkých regiónoch, pričom najvyšší sa očakáva od spoločností v Ázii.

Ázijské aerolínie by podľa IATA mali tento rok dosiahnuť zisk 4,6 miliardy USD. Hneď za nimi očakáva IATA umiestnenie severoamerických leteckých spoločností si ziskom 4,4 miliardy USD. Aerolínie v Európe dosiahnu podľa IATA zisk okolo 1,6 miliardy USD a napríklad v prípade spoločností z Blízkeho východu počíta organizácia so ziskom 1,5 miliardy USD.

05.06.2013 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...