1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Zisk Japan Airlines klesol za minulý rok zhruba o desatinu

japan airlinesTokio - Zisk japonskej leteckej spoločnosti Japan Airlines (JAL) klesol za finančný rok 2012/2013 o 8 %. Hlavnou príčinou boli straty v dôsledku dočasného stiahnutia lietadiel Dreamliner z prevádzky na začiatku tohto roka.

Čiastočne sa však pod nižší zisk podpísali aj teritoriálne spory medzi Čínou a Japonskom, ktoré obmedzili záujem o lety medzi krajinami. Klesajúca hodnota jenu zvýšila firme palivové náklady. Informovala o tom agentúra AP.

Aerolínie oznámili, že za finančný rok 2012/2013, ktorý sa skončil v marci, zaznamenala čistý zisk 171,7 miliardy jenov (1,35 miliardy eur). Tržby sa zvýšili takmer o 3 % na 1,24 bilióna jenov.

Spoločnosť podobne ako jej konkurent All Nippon Airways (ANA) v polovici januára pozastavila lety strojov Boeing 787 Dreamliner. Dôvodom boli prehrievajúce sa batérie. Tie spôsobili, že jedno lietadlo patriace JAL začalo v Bostone horieť, a druhé, patriace ANA, muselo na vnútroštátnej japonskej linke núdzovo pristáť. JAL má vo svojom letovom parku 7 týchto strojov.

Americký výrobca Boeing medzitým batériový systém vylepšil, aby nedochádzalo k prehrievaniu a Japonsko minulý týždeň lety Dreamlinerov znovu povolilo. Urobilo tak krátko potom, ako súhlas s opätovným uvedením Dreamlinerov do prevádzky dal americký Federálny úrad pre letectvo.

06.05.2013 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...