1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Zatiaľ čo pilotom SAS znížila platy, niektorým manažérom ponúkla mastné odmeny

SAS AirlinesŠtokholm - Zástupcovia odborov škandinávskej leteckej spoločnosti SAS dnes pobúrene reagovali na zistenia, že vybraným manažérom boli ponúknuté vysoké odmeny,

zatiaľ čo veľká časť zamestnancov musela v snahe zachrániť spoločnosť pred bankrotom pristúpiť na zníženie platov. Informovala o tom agentúra DPA, ktorá sa odvolala na správu v nórskom finančnom denníku Finansavisen.

 

V úsilí zabrániť bankrotu vedenie SAS sa v novembri dohodlo so zástupcami ôsmich odborových organizácií zastupujúcich pilotov a palubný personál v Nórsku, Dánsku a vo Švédsku, že väčšina z 15.000 zamestnancov prijme zníženie platov o 17 %. Okrem toho museli piloti a palubný personál súhlasiť aj s predĺžením pracovnej doby a znížením dôchodkov.

Teraz však zistili, že minimálne 15 manažérom firma ponúkla odmenu vo výške polročného platu, aby ich v spoločnosti udržala. "Sme veľmi nahnevaní," povedal Sven Cahier zo švédskych odborov zastupujúcich zhruba 2000 administratívnych zamestnancov SAS. Ako dodal, tento krok spôsobí, že firma to bude mať "omnoho ťažšie" pri presviedčaní zamestnancov, aby pristúpili na ďalšie úsporné opatrenia.

SAS potvrdila, že skupine "kľúčových manažérov" ponúkla vysoké odmeny, tento krok však obhajuje. Ako uviedla, bolo to nevyhnutné na to, aby firma s ich pomocou dokázala zrealizovať plán reštrukturalizácie.

SAS pritom koncom decembra priznala, že bola len pár dní pred bankrotom, ak by tvrdý úsporný plán v polovici novembra zástupcovia pilotov a palubného personálu neschválili. Uviedol to vtedy podpredseda správnej rady SAS Jacob Wallenberg.

Podľa Wallenberga mala SAS hotovosť už len na 10 dní, keď v novembri oznámila rozsiahly úsporný plán v hodnote 3 miliárd švédskych korún (347,83 milióna eur) ročne. "Ak by plán nebol schválený, SAS by musela oznámiť bankrot a 15.000 zamestnancov by prišlo o prácu," dodal Wallenberg.

15.01.2013 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...