1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Zastavenie letov spôsobilo českým dispečerom vlani stratu vyše 1,4 mld. Kč

airport vaclav havel praguePraha - Obmedzenie leteckej dopravy v dôsledku pandémie nového koronavírusu spôsobilo doteraz vždy ziskovému českému štátnemu podniku Řízení letového provozu (ŘLP) stratu 1,41 miliardy Kč (54,55 milióna eur).

Spoločnosť, ktorej hlavnou činnosťou je navigácia lietadiel, prišla v priebehu minulého roka o takmer 56 % príjmov a z peňazí ministerstva dopravy musela čerpať polmiliardovú pôžičku.

Po dlhých rokoch, keď nebo nad Českom bolo stále plnšie, zažívajú leteckí dispečeri druhý rok pokles preletov a s tým súvisiace výpadky v príjmoch. Zatiaľ čo pred pandémiou v roku 2019 klesol počet lietadiel na českom nebi iba o 0,5 %, séria karanténnych opatrení stiahla v minulom roku z oblohy takmer 60 % lietadiel, uviedol server iDnes.cz.

Česko a najmä české letiská tak prišli o viac cestujúcich než bol európsky priemer. Ten v roku 2020 predstavoval približne 54 %. S takmer 380.000 preletmi sa tak naplnenosť českého neba vrátila do roku 2012.

Ani tento rok nebude pre hospodárenie podniku, z ktorého mávalo Česko každoročne stámiliónové dividendy, jednoduchý. Letecká doprava bola slabá aj v tohtoročnom 1. štvrťroku. "Predpokladaný objem výnosov ku koncu marca dosiahol 277 miliónov Kč. To znamená pokles o 64 %," povedal pre MF DNES hovorca ŘLP Richard Klíma.

Vzhľadom na doterajší vývoj a dostupné prognózy tak dispečeri očakávajú, že aj tohtoročné hospodárenie skončí s miliardovou stratou. Vyrovnané hospodárenie sa dispečerom podarí dosiahnuť pravdepodobne až v roku 2022.

04.05.2021 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...