1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

V železničnom Cargu majú do roka vzniknúť tri dcérske firmy

zssk cargoBratislava – Nákladného dopravcu Železničnú spoločnosť Cargo Slovakia (ZSSK Cargo) čakajú zmeny. Rezort dopravy pod vedením Jána Počiatka (Smer-SD) plánuje novinky vo fungovaní firmy.

Podľa návrhu, ktorý už ministerstvo poslalo do medzirezortného pripomienkového konania, by mali v spoločnosti do polovice budúceho roka vzniknúť tri nové dcérske firmy, pre ktoré sa má nájsť aj strategický partner.

"Filozofiou materiálu ministerstva dopravy v medzirezortnom pripomienkovom konaní je ozdravenie a oddlženie ZSSK Cargo sústredením sa na jeho kľúčovú činnosť, teda prepravu tovarov po železnici," opísal pre TASR hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Prvou dcérou, ktorá má vzniknúť, bude spoločnosť pre manažment parku nákladných vozňov. V nej ZSSK Cargo odpredá väčšinovú časť akcií partnerovi, aj pri menšinovom podiele si však zachová účasť na riadení. "Touto transakciou bude mať ZSSK Cargo kontrolu nad potrebným parkom nákladných vozňov," opísalo ministerstvo dopravy v návrhu. Po nastavení a začatí činnosti dcérskej firmy očakáva rezort zisk podniku vo výške viac ako tri milióny eur.

Druhou dcérskou spoločnosťou má byť firma pre údržbu a opravy vozňov a rušňov. V jej prípade sa zváži majetkový vstup osobného dopravcu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK), prípadne iného partnera formou vkladu do základného imania. Hospodáriť by mala s vyrovnaným rozpočtom.

Treťou novovzniknutou dcérou má byť spoločnosť pôsobiaca v oblasti realizácie intermodálnej prepravy. Časť akcií tejto spoločnosti Cargo odpredá partnerovi, pričom si tiež plne zachová účasť na jej rozhodovaní. Po vybudovaní a nastavení procesov dcérskej spoločnosti sa očakáva zisk do dvoch miliónov eur.

Nákladné Cargo má už od roku 2007 vytvorený spoločný podnik s firmou Budamar Logistics. Ide o spoločnosť Bulk Transshipment Slovakia, v ktorej má ZSSK Cargo 40 % a zvyšný 60-% podiel patrí Budamar Logistics. Firma je operátorom prekládkového terminálu v Čiernej nad Tisou.

01.07.2013 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...