1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Problémy Iberie spôsobili aerolínám IAG prevádzkovú stratu 253 mil. eur

iag airplanesLondýn - Letecká spoločnosť International Airlines Group (IAG), materská firma aerolínií British Airways a Iberia, zaznamenala za 1. polrok tohto roka prevádzkovú stratu na úrovni 253 miliónov eur. Zároveň varovala, že "pravdepodobne nebude schopná zabrániť prepúšťaniu".
 
Na porovnanie, v rovnakom období minulého roka dosiahla spoločnosť zisk vo výške 88 miliónov eur. Dôvodom straty sú výsledky španielskej dcéry Iberia, ktorej prevádzková strata dosiahla v 1. polroku 263 miliónov eur. IAG v tejto súvislosti dodala, že reštrukturalizačný plán pre Iberiu finalizuje do konca septembra, no upozornila, že sa v rámci reštrukturalizácie nevyhne prepúšťaniu. Britská dcéra British Airways dokázala dosiahnuť prevádzkový zisk na úrovni 13 miliónov eur.
 
Tržby sa zvýšili medziročne o 9,8 % na 8,5 miliardy zo 7,8 miliardy eur, keď spoločnosť IAG zaznamenala rast počtu cestujúcich. Zvýšené tržby však nedokázali vykompenzovať výrazný rast nákladov na palivá, ktoré vzrástli o 25 %.
 
Vzhľadom na reštrukturalizáciu Iberie a s tým spojené náklady na odstupné pre prepustených zamestnancov, ale aj zhoršené podmienky na španielskom trhu, šéf IAG Willie Walsh uviedol, že firma momentálne očakáva stratu aj za celý rok 2012. "V dôsledku ťažkostí španielskej ekonomiky teraz predpokladáme, že v roku 2012 dosiahne spoločnosť IAG menšiu prevádzkovú stratu," povedal Walsh.

06.08.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...