1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Príchod ďalšieho súkromného dopravcu na železnice sa nateraz odkladá

train2Bratislava – Príchod ďalšieho súkromného dopravcu na slovenské železnice sa nateraz odkladá. Rezort dopravy pod vedením ministra Jána Počiatka (Smer-SD) chce počkať na koncepčnú zmenu obstarávania výkonov vo verejnom záujme, ktorú v súčasnosti pripravuje. Tá by mala začať platiť spolu s novým grafikonom od 9. decembra 2012.

"Až po nastavení nového grafikonu a zladení sa železničnej osobnej dopravy s autobusovou, bude možné pokračovať v liberalizácii železničnej osobnej dopravy," opísal pre TASR hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Ešte v januári tohto roku mali záujem o prevádzkovanie železničnej dopravy na Slovensku šiesti dopravcovia. Bývalé vedenie rezortu dopravy na čele s ministrom Jánom Figeľom (KDH) s nimi absolvovalo prvé kolo rokovaní. Ako najpravdepodobnejší sa vtedy javil príchod súkromného dopravcu na trať medzi Diviakmi, Hornou Štubňou, Prievidzou, Topoľčanmi, Nitrou a Novými Zámkami. A tiež na trasu, ktorá na ňu nadväzuje, a to z Jelšoviec cez Zbehy do Leopoldova.

V súčasnosti prevádzkuje na Slovensku súkromnú železničnú dopravu, ktorá je dotovaná zo štátneho rozpočtu, len jeden dopravca. Ide o firmu RegioJet, ktorá od marca tohto roka vypravuje vlaky na trase z Bratislavy do Komárna. Z celkového objemu železničnej dopravy 30,3 milióna vlakokilometrov, ktorá je financovaná zo štátneho rozpočtu, môžu súkromní dopravcovia obsadiť 35 %.

13.07.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...