1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Poľské aerolínie LOT chcú v júni obnoviť prevádzku Dreamlinerov

LOT airlinesVaršava - Poľské národné aerolínie LOT dnes oznámili, že ich najmodernejšie lietadlá Boeing 787 Dreamliner, ktoré začiatkom roka stiahli z prevádzky pre technické problémy, začnú od júna znova lietať.

 

Generálny riaditeľ LOT Sebastian Mikosz agentúre PAP potvrdil, že oba stroje 787 Dreamliner začiatkom júna obnovia komerčné lety, keď výrobca, americký koncern Boeing, vymení problematické lítiovo-iónové batérie za nové.

Poľské aerolínie sa chystajú požiadať Boeing o vyplatenie kompenzácie za škody, ktoré im spôsobila niekoľkomesačná odstávka najmodernejších a najdrahších lietadiel v ich flotile.

Americký úrad pre letectvo FAA v piatok (19. 4.) povolil prevádzku Dreamlinerov s novými vylepšenými batériami. To znamená, že všetky stroje, ktoré vlastnia letecké spoločnosti na celom svete, sa po výmene batérií budú môcť v krátkom čase vrátiť na oblohu. V polovici januára totiž na jednom z týchto lietadiel došlo k vznieteniu batérií a na druhom začali dymiť. Boeing odvtedy zmenil konštrukciu batérií. Ich jednotlivé sekcie sú dôsledne izolované, aby sa riziko skratu minimalizovalo.

Odhaduje sa, že stiahnutie Dreamlinerov z oblohy v januári tohto roka stálo Boeing asi 600 miliónov USD (460,23 milióna eur). Koncern musel zastaviť ďalšie dodávky, dokiaľ problém s batériami nevyrieši, a niektoré letecké spoločnosti si museli prenajať náhradné stroje. Viaceré aerolínie už avizovali, že budú od výrobcu žiadať kompenzácie, čo rozsah jeho strát pravdepodobne ešte zvýši.

29.04.2013 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

Súvisiace články:

LOT požaduje odškodnenie od Boeingu za odstavenie dvoch Dreamlinerov

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...