1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Orbán hovorí už o novej leteckej spoločnosti Malév

Malev airplaneBudapešť – Problém maďarskej národnej leteckej spoločnosti Malév nastal, keď Európska únia rozhodla, že štát jej už viac nemôže finančne pomôcť. Vyhlásil to v reakcii na zastavenie fungovania Malévu maďarský premiér Viktor Orbán.

V relácii maďarského verejnoprávneho rozhlasu MR1 predseda vlády informoval, že dve lietadlá zostali mimo Maďarska. Jedno je v Tel Avive a druhé v Dubline, ostatné stroje sú v Maďarsku. Podľa slov Orbána obnova fungovania Malévu nie je nemožná.

"Ak sa bude dať zbaviť ťarchy dedičstiev minulosti, tak by ešte mohla vzniknúť maďarská národná letecká spoločnosť," konštatoval premiér, podľa ktorého sa však kvôli európskej hospodárskej kríze investori na európskom leteckom trhu "netlačia".

Ak by sa našiel investor, ktorý by sa aj riskovaním vlastných zdrojov pokúsil prevádzkovať národnú leteckú spoločnosť so ziskom, alebo aspoň nie so stratou, tak by mohla vzniknúť takáto spoločnosť, dodal Orbán.

Spoločnosť Malév začiatkom minulého týždňa avizovala, že má problémy s financiami a zrušila všetky lety. Malév v pondelok 30. januára oznámil problémy s financiami, maďarská vláda ešte predtým rozhodla, že podnik zaradí medzi strategické spoločnosti. Tým zabráni veriteľom, aby na firmu mohli podať návrh na konkurz. Spoločnosť zamestnáva 2600 ľudí. Podľa vedenia Malévu po nedávnom rozhodnutí Európskej komisie (EK) o povinnosti firmy vrátiť štátnu pomoc je manévrovací priestor vlády na pomoc národnej spoločnosti dosť obmedzený. EK začiatkom januára rozhodla, že letecká spoločnosť, ktorá sa na ročnom obrate letiska v Budapešti podieľa zhruba 40 %, neoprávnene získala štátnu pomoc. Ide o stovky miliónov eur, ktoré vláda poskytla firme v rokoch 2007 až 2010.

10.02.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...