1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Iberia plánuje prepustiť asi 3800 zamestnancov, zhruba pätinu pracovnej sily

Iberia AirlinesMadrid - Španielska letecká spoločnosť Iberia dnes predstavila plán redukcie počtu pracovných miest, ktorý sa dotkne približne pätiny zamestnancov.

Urobila tak zhruba týždeň pred prvým z niekoľkých štrajkov, ktoré oznámili odbory protestujúce proti plánom spoločnosti. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a Bloomberg.

 

Iberia uviedla, že od roku 2008 do septembra 2012 evidovala stratu na úrovni 850 miliónov eur a za takýchto okolností je nútená prijať drastické kroky. Materská spoločnosť Iberie International Airlines Group (IAG), ktorá okrem Iberie kontroluje aj British Airways, prvýkrát oznámila prepúšťanie minulý rok, podrobnosti však vtedy neuviedla. V tom čase oznámila iba toľko, že Iberia "bojuje o prežitie". Odbory zastupujúce palubný a pozemný personál Iberie ale s plánom reštrukturalizácie nesúhlasia a začiatkom februára uviedli, že v priebehu tohto a budúceho mesiaca vstúpia celkovo na 15 dní do štrajku. Prvý z nich sa uskutoční v období od 18. do 22. februára, ďalší od 4. do 8. marca a posledný od 18. do 22. marca.

Pôvodne chcela IAG v Iberii prepustiť až asi 4500 zamestnancov, čo by znamenalo zníženie počtu pracovných miest zhruba o štvrtinu. Neskôr zmiernila plán na 30-% redukciu, ani s tým však odbory nesúhlasili. Dnes Iberia aj IAG oznámili, že rušenie pracovných miest by sa malo dotknúť 3807 ľudí, čo predstavuje pätinu pracovných miest. Prepúšťanie v Iberii je podľa IAG nevyhnutné, inak sa španielske aerolínie nedokážu vrátiť do zisku. Za prvých deväť mesiacov minulého roka dosiahli straty Iberie asi 262 miliónov eur. Výsledky za celý rok bude IAG prezentovať 28. februára.

15.02.2013 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

Súvisiace články:

Zamestanci španielskych aerolínií Iberia budu vo februári a v marci štrajkovať

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...