1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Delta Air Lines kupujú 49-% podiel vo Virgin Atlantic

delta airLondýn - Americká letecká spoločnosť Delta Air Lines sa dohodla so Singapore Airlines na kúpe ich 49-% podielu vo Virgin Atlantic za 360 miliónov USD (227,07 milióna eur). Väčšinovým vlastníkom Virgin naďalej zostáva ich zakladateľ,

britský miliardár Richard Branson, ktorému stále patrí 51-% podiel vo firme. Informujú o tom agentúry Reuters a AP.

 

Delta sa tiež dohodla s Virgin na vytvorení spoločnej firmy, v rámci ktorej sa podelia o náklady a tržby na linkách medzi Britániou a Severnou Amerikou. Obe letecké spoločnosti plánujú v rámci tzv. joint venture spolupracovať na leteckej preprave medzi New Yorkom a Londýnom. Celkovo chcú uskutočniť denne deväť letov medzi londýnskym letiskom Heathrow a newyorskými letiskami Johna F. Kennedyho a Newark Liberty International Airport.

"Naše nové partnerstvo s Virgin Atlantic posilní pozíciu oboch aerolínií a umožní nám efektívnejšie konkurovať na linkách medzi Severnou Amerikou a Britániou, zvlášť na trase New York-Londýn, čo je najrušnejšia letecká linka medzi USA a Európou," uviedol generálny riaditeľ Delty Richard Anderson.

Obe letecké spoločnosti musia požiadať o schválenie dohody príslušné americké a európske regulačné úrady.
Dohoda umožní Delte ďalšiu expanziu na najrušnejšom európskom letisku - londýnskom Heathrow. Tento lukratívny dopravný uzol je taký vyťažený, že aerolínie majú problémy získať voľnú dráhu na pristátie. Prevádzka na Heathrow je takmer na hranici jeho kapacity, pretože britská vláda v roku 2010 zablokovala ďalšie rozšírenie letiska.
Virgin je druhým najväčším leteckým prepravcom na Heathrow po British Airways.

Singapore Airlines (SA) kúpili 49-% podiel vo Virgin Atlantic v roku 1999 za 965 miliónov USD. Aerolínie sú však na kľúčovom ázijskom trhu pod veľkým tlakom nízkonákladových leteckých spoločností, preto sa rozhodli svoj podiel vo Virgin predať a sústrediť sa na rozšírenie ponuky letov v Ázii.

18.12.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

Súvisiace články:

Kanadský Bombardier získal objednávku od Delta Air Lines za 3,3 mld. USD

Americké aerolínie Delta Air Lines vstupujú do rafinérskeho biznisu

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...