1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Bratislavské letisko žije z vlastných peňazí, aj napriek nižšiemu počtu klientov

bratislava airportBratislava - Letisko M. R. Štefánika - Airport Bratislava (BTS) si v minulom roku vykrylo prevádzkové náklady v objeme približne 18 miliónov eur z vlastných zdrojov. Stalo sa tak aj napriek zníženému výnosu letiskovej spoločnosti.

 

"Naďalej sme si v ekonomickej oblasti udržali schopnosť vykrývať svoje prevádzkové potreby, vrátane financovania opráv, údržby dráhového systému a nevyhnutných investícií z vlastných zdrojov," konštatuje v rozhovore pre TASR šéf BTS Maroš Jančula.

Príjmy letiska klesali pre menší počet cestujúcich. "Výnosovú stránku ovplyvnilo aj zavedenie podporného programu pre dopravcov, kde došlo k miernemu poklesu príjmov z leteckej činnosti, pričom prevádzkové náklady sa zastabilizovali na úrovni roku 2011," objasňuje.

Vysvetľuje, že drvivú väčšinu z 18 miliónov eur na prevádzku si zaplatilo BTS z leteckých a neleteckých príjmov. Zo štátneho rozpočtu dostalo iba 1,8 milióna eur na časť nákladov bezprostredne súvisiacich s vybavením štátne dôležitých letov a výkonov bezpečnostnej kontroly cestujúcich.

V celkových číslach sa však letisko dostane do mínusu. Jančula totiž upozorňuje, že vo výsledku hospodárenia sa negatívne prejaví fixná výška odpisov dlhodobého majetku spoločnosti. "Ich vplyvom sa bratislavské letisko dostane do celkovej straty," dodáva.

19.01.2013 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...