1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

AMR a US Airways chcú vytvoriť najväčšie aerolínie na svete

planeNew York/Hamburg - Americké letecké koncerny AMR a US Airways chcú vytvoriť najväčšie aerolínie na svete, informoval portál nemeckého týždenníka spiegel.de.

Podľa denníka Wall Street Journal (WSJ) aerolínie AMR a US Airways plánujú fúziu. V prípade jej realizácie vznikne svetová jednotka na trhu. Zlúčenie je mimoriadne dôležité predovšetkým pre AMR, ktoré sa nachádzajú v platobnej neschopnosti.

 

US Airways sú dcérskou spoločnosťou America West a už teraz patria medzi najväčšie aerolínie na svete. AMR je materský koncern slávnej leteckej spoločnosti American Airlines. Koncern požiadal v roku 2011 o ochranu pred veriteľmi podľa 11. kapitoly amerického zákona o konkurze.

Trhová kapitalizácia nového leteckého gigantu by dosiahla asi 10 miliárd USD (7,4 miliardy eur). Podľa zdrojov sú rokovania o fúzii už v pokročilom štádiu. Zlúčenie už prebrali šéf AMR Tom Horton rovnako ako šéf US Chef Doug Parker, ako aj niekoľko poradcov.

V prípade realizácie fúzie sa koncern AMR dostane z platobnej neschopnosti. Nové aerolínie by podľa WSJ mali niesť meno AMR. Veritelia AMR by v novej spoločnosti vlastnili asi 72-% podiel, akcionári US Airways približne 28-%. Obe spoločnosti si od zlúčenie sľubujú výrazné zníženie nákladov.

12.02.2013 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...