1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

ZCHFP SR v roku 2012 očakáva nízky až nulový rast slovenskej chémie

ZCHFP logoBratislava - Zväz chemického a farmaceutického priemyslu (ZCHFP) SR očakáva, že reštriktívna rozpočtová politika, finančné uťahovanie a neistota na trhoch sa v roku 2012 podpíšu pod zníženie výkonu slovenskej ekonomiky a hrozí aj nástup recesie minimálne v niektorých odvetviach, ako je napríklad stavebníctvo.

"Dopady sa prejavia aj na chemickom priemysle, ktorý je významným dodávateľom surovín a polotovarov pre ďalšie odvetvia," informoval prezident ZCHFP SR Roman Karlubík.

Pripomenul, že v roku 2009, keď svetová hospodárska kríza kulminovala, zaznamenal slovenský chemický a farmaceutický priemysel pokles tržieb o 22 % oproti roku 2008. "V nasledujúcich rokoch sa mu podarilo opäť dosiahnuť rastovú úroveň. Medziročný rast tržieb sa však v 2. polroku 2011 spomalil. Kým v období apríl až jún 2011 vzrástli tržby v slovenskom chemickom a farmaceutickom priemysle v porovnaní s aprílom až júnom 2010 o 37,8 %, za mesiace júl až september 2011 sa medziročný rast znížil na 23,7 %," konštatoval.

Kríza eurozóny a ďalšie signály podľa Karlubíka veľa optimizmu pre rok 2012 nedávajú. "Eurozóna sa pravdepodobne v rokoch 2012 a 2013 nevyhne recesii. Optimistický variant vývoja preto predpokladá pre slovenskú chémiu v roku 2012 nízky až nulový rast, pesimisti varujú pred podobným poklesom ako tu bol v roku 2009. Väčšina faktorov, ktorá rozhodne o vývoji, je mimo Slovenska," podotkol.

"Rozhodujúci bude podľa neho hospodársky vývoj v Nemecku, ale negatívne sa pod rast cien vstupov môže podpísať aj rastúci kurz dolára, za ktorý sa nakupuje ropa a ďalšie suroviny, či iné vplyvy," spresnil Karlubík.

Upozornil zároveň, že k negatívnym vplyvom zo zahraničia sa môžu rovnako pridať aj domáce faktory. Preto je veľmi dôležité, aby sa v takejto situácii nemenili a tým nezhoršovali podmienky pre podnikanie na Slovensku. "Ďalšie zvyšovanie existujúcich daní, vrátane zavedenia nových daní, napr. z podielov na zisku je protipodnikateľským krokom, s ktorými ZCHFP SR nemôže nesúhlasiť. Spolu s už zavedenými odvodmi na zdravotné poistenie ide o ďalšie neprimerané dodatočné zdanenie podnikania, ktoré zhoršuje podnikateľské prostredie na Slovensku a núti podniky hľadať spôsoby na únik kapitálu a presuny výroby zo Slovenska," varoval.

Zdôraznil, že podnikatelia chápu nutnosť zníženia deficitu štátneho rozpočtu, ale rezervy na to vidia vo väčšom znížení na strane výdavkov štátu. V prípade, že bude nevyhnutné zvýšenie daní, prednosť by mali mať spotrebné dane a DPH. Hrozí aj obmedzenie úverov zo strany slovenských bánk, ktoré už sprísňujú podmienky poskytovania úverov a tiež nemusia mať dosť voľného kapitálu.

"Celková budúcnosť slovenského chemického a farmaceutického priemyslu je aj tak krehká. Rast odvetvia problematizujú tri hlavné oblasti – obchodovanie s emisnými kvótami (ETS), ktoré majú byť v rámci Európy spoplatnené na základe benchmarku, európska legislatíva povinnej registrácie chemických látok REACH a prijatý zákon o tzv. starých environmentálnych záťažiach si tiež vyžiada určitú finančnú spoluúčasť firiem," uzavrel Karlubík.

21.12.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...