1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Prvú úspešnú transplantáciu srdca vykonali v ére samostatnej Slovenskej republiky pred 16 rokmi

NUSCH Transplantacia vyrocieNárodný ústav srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH), a. s., Bratislava si dnes pripomína 16. výročie prvej úspešnej transplantácie srdca v NÚSCH, a. s. a v ére samostatnej Slovenskej republiky.

Prvú transplantáciu srdca u nás vykonal lekársky tím pod vedením prof. MUDr. Viliama Fischera, CSc., FICS .

Systematický program transplantácie srdca na Slovensku založil prof. MUDr.  Juraj Fabián, DrSc., FESC v roku 1998 v Bratislave, kedy pod jeho vedením vznikla pracovná skupina „Transplantácia srdca“. V noci z 20. na 21. marca chirurgický tím transplantoval srdce vtedy 58-ročnému príjemcovi. Pacient Štefan Petrík žil s transplantovaným srdcom 9,5 roka, pričom zomrel nie na srdcové ochorenie. „Transplantácia srdca nie je plánovaný výkon. Robí sa vtedy, ak je voľný darca a má vhodného príjemcu. Myslím si, že sme v kvalite realizácie a úspešnosti transplantácií srdca rovnocennými partnermi s európskymi krajinami,“ zdôraznil vtedy, dnes už nebohý náš kolega, prof. J. Fabián.

Transplantácia srdca predstavuje štandardnú liečebnú metódu inak neriešiteľného chronického zlyhávania srdca. Počet pacientov, ktorí by takúto liečbu potrebovali, sa neustále zvyšuje, čo je celosvetový trend.

K  31. decembru 2013 bolo v NÚSCH, a. s. od otvorenia programu v roku 1998 realizovaných 215 transplantácií srdca (HTx). Celkovo je (bolo) v starostlivosti Oddelenia zlyhávania a transplantácie srdca (OZaT) NÚSCH, a. s. 276 pacientov. Z nich k  31. decembru 2013 žije 183. K tomuto dátumu bolo na čakacej listine 32 pacientov. Počas roka 2013 bolo ohlásených 26 potencionálnych darcov (v roku 2012 ich bolo 35). Jednoročné prežívanie príjemcov je 86%, päťročné 71%.

V rámci realizácie transplantačného programu úzko spolupracujú: Oddelenie zlyhávania a transplantácie srdca v NÚSCH, a. s. pod vedením primárky doc. MUDr. Evy Goncalvesovej, CSc, FESC, Oddelenie srdcovej chirurgie, Klinika srdcovej chirurgie pod vedením prednostu a primára MUDr. Michala Hulmana, PhD. a Oddelenie anesteziológie a intenzívnej medicíny pod vedením primárky MUDr. Ingrid Olejárovej, MPH.

NÚSCH, a. s. je jediné pracovisko na Slovensku, kde sa vykonávajú transplantácie srdca.

21.0.2014

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...