1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Čína prehrala na pôde WTO spor s EÚ a USA o vývoz prvkov vzácnych zemín

rare earths 1Ženeva - Čína prehrala na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO) spor s Európskou úniou a USA, ktorý sa týkal čínskeho obmedzenia vývozu prvkov vzácnych zemín.

Tie sa vo veľkej miere používajú pri výrobe mobilných telefónov, hybridných áut a iných high-tech produktov.

Šéf Úradu obchodného splnomocnenca USA Michael Froman povedal, že WTO súhlasila s argumentmi USA v kauze z roku 2012 (v tom roku podali USA, EÚ a Japonsko sťažnosť na Čínu), že obmedzenie vývozu prvkov vzácnych zemín, ďalej volfrámu a molybdénu z Číny porušuje pravidlá medzinárodného obchodu. Verdikt privítal aj komisár EÚ pre obchod Karel De Gucht. "Dnešné rozhodnutie WTO znamená, že žiadna krajina nemôže obmedzovať dodávky surovín na svetové trhy na úkor svojich partnerov v obchodnej organizácii," povedal na margo verdiktu.

Čína kontroluje viac než 90 % celosvetovej produkcie vzácnych zemín, čo je skupina 17 kovov, ktoré sú kľúčové vo viacerých sektoroch hospodárstva, medzi nimi automobilovom, energetickom, zbrojárskom, ďalej v informačných technológiách či vo výrobe zdravotníckej techniky. Peking zaviedol kvóty na vývoz prvkov vzácnych zemín v roku 2010 s tým, že musí chrániť životné prostredie a zdroje nerastných surovín.

Výsledkom tohto kroku však bol prudký rast cien spomínaných komodít. EÚ, USA a Japonsko poukazovali na to, že obmedzenia na jednej strane zvýšili ich producentom náklady, zatiaľ čo tým čínskym poskytli konkurenčnú výhodu. Proti rozhodnutiu sa ktorákoľvek zo strán môže odvolať do 60 dní.

31.03.2014  TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...