1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Americký farmaceutický koncern Pfizer má záujem o AstraZeneca

pfizer logoLondýn - Americký farmaceutický gigant Pfizer má záujem o britského konkurenta AstraZeneca.

Americký koncern vraj už britskej spoločnosti predložil ponuku na prevzatie v hodnote vyše 100 miliárd USD (72,18 miliardy eur), uviedol britský nedeľník Sunday Times s odvolaním sa na vysokopostaveného investičného bankára a zdroje z odvetvia. Údajne sa aj konali neformálne rokovania o prevzatí. AstraZeneca však ponuku odmietla, a preto rokovania nepokračujú. Predstavitelia AstraZeneca ani Pfizer neboli k zastihnutiu, aby uvedené informácie komentovali.

Farmaceutický priemysel v súčasnosti trpí konkurenciou generík, pretože mnohé lieky strácajú patentovú ochranu. Mnohob patentov AstraZeneca však vyprší v čase, keď niektorí konkurenti, ako napríklad Pfizer, už zrejme budú mať to najhoršie za sebou. Britská firma počíta tento rok s poklesom tržieb aj zisku potom, čo jej v USA skončí ochrana lieku Nexium na krátkodobú liečbu refluxných symptómov. Najpredávanejší liek firmy Crestor na zníženie cholesterolu stratí v USA patentovú ochranu v roku 2016.

Pfizer bojuje s podobnými problémami, ktoré sa týkajú napríklad tabletky na potenciu Viagra a lieku na zníženie cholesterolu Lipitor. Pokles tržieb sa však v poslednom čase spomalil. Koncern zrealizoval poslednú veľkú akvizíciu v roku 2009, keď za 68 miliárd USD kúpil amerického konkurenta Wyeth.

28.04.2014  TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...