1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Výrobca nákladných áut Volvo dosiahol v 1. kvartáli nárast zisku aj tržieb

Volvo logoŠtokholm - Švédsky výrobca nákladných áut Volvo Group oznámil za 1. štvrťrok väčší zisk, ako mu predpovedali analytici, keďže jeho tržby a marže vzrástli. To naznačuje, že sa mu už darí prekonávať problémy s infláciou aj dodávateľským reťazcom, ktoré poškodili toto odvetvie priemyslu. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Švédska automobilka pritom ešte v januári uviedla, že predpokladá pokračovanie problémov a "prerušenia výroby, odstávky aj vyššie náklady v dôsledku rastúcej inflácie a energetickej krízy".

Podľa predbežných výsledkov upravený prevádzkový zisk skupiny za tri mesiace do konca marca 2023 vzrástol medziročne o 45 % na 18,4 miliardy švédskych korún (1,61 miliardy eur). Prekonal tak odhady analytikov, ktorí Volvu predpovedali zisk 12,9 miliardy SEK.

Tržby sa v 1. štvrťroku zvýšili na 131,4 miliardy SEK z minuloročných 105,3 miliardy SEK, pričom analytici očakávali tržby v priemere 118,6 miliardy SEK.

Upravená prevádzková marža spoločnosti vzrástla na 14 % z 12 % v rovnakom období vlani a zisky dvoch hlavných divízií skupiny, výroby nákladných vozidiel a stavebnej techniky, sa zlepšili v porovnaní s 1. štvrťrokom 2022. Volvo vykáže úplné výsledky za 1. štvrťrok 20. apríla.

Švédska výrobca aj jeho konkurenti, ako sú nemecké automobilky Daimler Truck a Traton, zápasili s nedostatkom polovodičov a širšími problémami dodávateľského reťazca v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19 a vojny na Ukrajine.

19.04.2023 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...