1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Volkswagen získal väčšinový podiel v koncerne MAN

vwMníchov/Wolfsburg - Volkswagen (VW) si zabezpečil v mníchovskom výrobcovi nákladných automobilov MAN väčšinu. VW mu v ňom patrí 55,9 % základných akcií. Vedenie koncernu o tom informovalo dnes vo Wolfsburgu.

VW prekvapujúco zvýšil v máji svoj podiel v automobilke MAN nad 30 % a zo zákona bol nútený dať ponuku ostatným akcionárom, že kúpi aj ich účastiny. Lehota na ich skupovanie sa skončila minulý týždeň v stredu (29.6.).

VW zamýšľal zvýšiť svoj podiel v MAN na 35 až 40 %, čím by sa vyhol prekážkam v rozvíjaní úzkej spolupráce so švédskym výrobcom nákladných vozidiel Scania, v ktorom má VW tiež väčšinu.

Teraz obe automobilky vytvoria pod zastrešením wolfsburského koncernu alianciu. Podľa predchádzajúcich názorov analytikov, ich tesná spolupráca prinesie veľký synergický efekt a súčasne začína novú etapu koncentrácie výroby nákladných automobilov.

Nemecký denník Financial Times Deutschland pokladá získanie väčšiny Volkswagenu v MAN za osobný triumf šéfa dozornej rady VW Ferdinanda Piëcha. Úspech dosiahol po viacročnom úsilí.
Avšak Piëch ešte nemôže prevziať kontrolu mníchovského podniku. Ruky bude mať rozviazané až po tom, keď proti prevzatiu nebude mať námietky protikartelový úrad EÚ.

Denník dodáva, že na rozhodnutie z Bruselu sa môže čakať aj viac mesiacov. Ale jeho odmietavý postoj sa pokladá za veľmi málo pravdepodobný. Teda je takmer isté, že sa MAN stane dcérou Volkswagenu.

04.07.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...