1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Toyota zaznamenala v 1. kvartáli prevádzkovú stratu 108 miliárd JPY

toyota_logo_on_car_smallTokio - Najväčšia svetová automobilka, japonská Toyota, zaznamenala v 1. kvartáli finančného roka 2011/2012 prvú stratu po dvoch rokoch. Na príčine je ničivé zemetrasenia a prívalové vlny začiatkom marca, ktoré poškodili závody niektorých dodávateľov autokomponentov a producenti vozidiel nielen v Japonsku, ale aj v iných krajinách sveta museli zastaviť alebo obmedziť výrobu.

Toyota bola nútená zastaviť výrobu vo všetkých svojich japonských továrňach až do 28. marca, keď začala s obmedzenou produkciou modelov Prius a Lexus. Linky na montáž ostatných modelov v Japonsku sa rozbehli až 18. apríla, a aj to len na polovicu svojej výrobnej kapacity.

Podľa najnovších údajov vykázala Toyota za obdobie apríl-jún 2011 prevádzkovú stratu 108 miliárd jenov (974,38 milióna eur), zatiaľ čo v rovnakom období minulého roka mala zisk 211,7 bilióna JPY. Ale táto strata bola nižšia ako odhadovali analytici, ktorí predpovedali, že dosiahne 190 miliárd JPY.

Tržby automobilky za tri mesiace do konca júna klesli o 29,4 % na 3,44 bilióna JPY a čistý zisk sa prepadol na 1,2 miliardy JPY zo 190,5 miliardy JPY období apríl-jún 2010.

Toyota očakáva, že sa jej už koncom septembra alebo v októbri podarí naplno obnoviť výrobu vozidiel, mesiac pred plánovaným termínom. Zvýšila preto svoj odhad prevádzkového zisku bez započítania príjmov z Číny za celý účtovný rok, ktorý sa končí 31. marca 2011 na 450 miliárd JPY. Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters, sú optimistickejší a predpovedajú zisk automobilky 529,7 miliardy JPY.

02.08.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...