1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Saab zachránila v poslednej chvíli objednávka od čínskej firmy

saab_logoŠtokholm - Švédsku automobilku Saab, ktorá zápasí s vážnymi finančnými problémami, v poslednej chvíli zachránila pred konkurzom objednávka od čínskej firmy na dodávku vozidiel za 13 miliónov eur.

Oznámil to majiteľ Saabu spoločnosť Swedish Automobile, bývalý Spyker Cars. Meno čínskeho "záchrancu" však koncern nezverejnil.

Minulý týždeň Saab oznámil, že už nemá peniaze ani na mzdy pre 3700 zamestnancom v kmeňovom závode v Trollhättane. To vyvolalo špekulácie o blížiacom sa bankrote. Podľa hovorcu firmy Erica Geersa vďaka novej objednávke sa situácia mení a zamestnanci by mohli dostať už tento týždeň meškajúcu výplatu. Dohoda tiež umožní Saabu uhradiť časť dlhov za autokomponenty, ktoré jej poskytli subdodávatelia.

Okrem toho Swedish Automobile, ktorý vlani kúpil Saab od amerického koncernu General Motors (GM), rokuje s viacerými stranami o ďalších možnostiach, ako získať peniaze pre automobilku. Uvažuje napríklad o predaji alebo prenájme nehnuteľností, ktoré patria Saabu.

Šéf firmy Victor Muller potvrdil, že ruský podnikateľ Vladimir Antonov má stále záujem investovať do Saabu, ale zatiaľ sa mu nepodarilo získať potrebný súhlas Európskej investičnej banky (EIB).

"Antonov môže poskytnúť automobilke v tejto kritickej chvíli tak potrebné financie," pripomenul Muller.

Hovorca EIB Par Isaksson sa odmietol vyjadriť k správam, že banka preveruje Antonova, o ktorom sa šíria fámy, že perie špinavé peniaze. Isaksson len uviedol, že EIB pozorne skúma všetky návrhy, ktoré by priniesli zmenu dohody o úvere, ktorý banka Saabu poskytla.

27.06.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...