1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Predaj nových áut v Španielsku a vo Francúzsku vytrvalo klesá

declineMadrid/Paríž - Predaj nových áut v Španielsku a vo Francúzsku vytrvalo klesá, a to v prípade Španielska už jeden rok.

A nič nenaznačuje, že by sa tento trend mohol zastaviť. Dôvodom je ukončenie vládneho programu na podporu automobiliek v oboch krajinách.

Podľa najnovších údajov asociácie výrobcov vozidiel sa odbyt áut v Španielsku v júni 2011 prepadol medziročne o 31,4 % na 83.385 kusov zo 121.184 áut v rovnakom mesiaci vlani. Predaj vozidiel v krajine klesá už presne jeden rok, od júla 2010, keď vláda prestala poskytovať štátnu podporu na kúpu nového auta. No čo je horšie, dopyt po autách sa prepadol na úroveň roka 1993, pričom priemerný vek vozidiel, ktoré jazdia po španielskych cestách, je 10 rokov, zatiaľ čo v Európe je to 7 rokov.

Zo štatistík tiež vyplýva, že za prvých 6 mesiacov 2011 klesol predaj automobilov v Španielsku o 26,8 %.

Aj trh s autami vo Francúzsku už naplno pociťuje ukončenie tzv. šrotovného. Odbyt vozidiel v druhej najväčšej ekonomike eurozóny sa v júni znížil medziročne o 12,6 %, a to tretí mesiac po sebe. Kabinet v Paríži prestal s vyplácaním štátnej prémie na kúpu nového auta výmenou za staré už v decembri 2010, ale niektorí klienti dostali nové vozidlá ešte v marci, takže sa zastavenie šrotovaného naplno prejavilo až v apríli, keď predaj áut klesol medziročne o 11,2 %.

02.07.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...