1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Predaj áut v USA v júli oproti júnu stagnoval

usa_mapa2Detroit - Predaj áut v USA v júli tohto roka oproti predchádzajúcemu mesiacu stagnoval a v medziročnom porovnaní vzrástol len o 1 %. Tento výsledok signalizuje, že americkí spotrebitelia si strážia svoje výdavky, čo môže ohroziť krehké zotavovanie automobilového priemyslu v USA.

Slabý rast ekonomiky, nedostatočné skladové zásoby obľúbených modelov a nízke zľavy zapríčinili, že automobilky už tretí mesiac po sebe zápasia s horším ako očakávaným odbytom. V júli sa tak v USA predalo celkovo len 1 milión nových osobných a nákladných vozidiel.

Predaj áut mal v USA na začiatku roka dobrý štart. Ale po marcovom zemetrasení v Japonsku, ktoré spôsobilo problémy so zásobovaním amerického trhu populárnymi modelmi Toyota a Honda, sa odbyt áut spomalil. Ďalším dôvodom slabého predaja vozidiel je rast nezamestnanosti v USA, ktorá začiatkom leta dosiahla 9,2 %.

Ale nie všetky júlové výsledky boli slabé, dopyt po malých modeloch ako Kia Optima či Chevrolet Cruzze prudko stúpol.

Zo štatistík ďalej vyplýva, že júlový predaj vozidiel z produkcie General Motors vzrástol medziročne o 8 %, odbyt Fordu sa zvýšil o 6 % a Chrysler predal o 20 % áut viac ako v júli 2010.

Zo zahraničných firiem zaznamenali rast predaja juhokórejské automobilky Hyundai (o 10 %) a Kia (o 28,5 %), nemecký Volkswagen (o 22 %) a japonský Nissan (o 3 %).

Ale Toyote minulý mesiac klesol odbyt v USA medziročne o 23 % a  Honde o 28 %.

03.08.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...