1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Nová aliančná dohoda medzi Nissanom a Renaultom nadobudla platnosť

nissan logo1Paríž - Francúzska automobilka Renault a japonský Nissan v stredu oficiálne predstavili nový model spolupráce po tom, ako regulačné orgány schválili reorganizáciu ich partnerstva. Dohodu o reštartovaní spojenectva, ktoré v posledných rokoch poznamenali napäté vzťahy, oznámili obe spoločnosti vo februári.

"Po získaní všetkých potrebných regulačných povolení dnes nadobúda platnosť nová aliančná dohoda medzi skupinami Renault a Nissan," uviedli automobilky v spoločnom vyhlásení.

Na základe dohody z februára 2023 Renault znížil svoj podiel v Nissane zo 43,4 % na 15 %, čo zodpovedá podielu Nissanu vo francúzskej automobilke. Dohoda zahŕňa aj prevzatie 15 % podielu v Ampere, novej dcére Renaultu na výrobu elektromobilov, spoločnosťou Nissan.

Automobilky vytvorili spoločnú alianciu v roku 1999, keď Renault zachránil Nissan pred bankrotom. V roku 2016 sa k nim pridalo Mitsubishi Motors po tom, ako v ňom Nissan prevzal 34 % podiel. Napätie vypuklo v roku 2015, keď francúzsky štát zvýšil svoj podiel v Renaulte. Zúčastnené strany sa neskôr dohodli na jeho znížení, ako aj na obmedzení možností francúzskej vlády zasahovať do chodu aliancie.

Alianciu následne destabilizovalo zatknutie jej šéfa Carlosa Ghosna v roku 2018 pre podozrenia z výrazného podhodnocovania príjmov. Ghosn tvrdil, že obvinenia proti nemu mali zabrániť v zbližovaní členov aliancie.

15.11.2023 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...