1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Kia Slovakia a Slovenská technická univerzita podpísali memorandum o spolupráci

KIA logo bigTeplička nad Váhom - Zástupcovia spoločnosti Kia Slovakia a Slovenskej technickej univerzity (STU) podpísali memorandum o spolupráci.

Podľa hovorcu automobilky Tomáša Potočka stanovuje rozsiahle možnosti spolupráce vrátane podpory výskumu a tvorivej činnosti študentov, podpory pre študentské stáže a praxe, výmenu odborníkov a účasť na vzdelávacích podujatiach.

Pripomenul, že výrobný závod už nadviazal spoluprácu so Žilinskou univerzitou v Žiline (UNIZA) a Technickou univerzitou v Košiciach. "Doteraz sme darovali trom univerzitám šesť robotov. Podporili sme piatich študentov štipendiom vo výške 3000 eur a ďalší piati majú možnosť získať až 4000 eur počas tohto akademického roka. Spoločnosť zároveň podporila študentov pri vypracovaní 24 záverečných prác a v súčasnosti poskytuje štipendiá a odbornú prax celkovo 15 študentom z troch univerzít," uviedol.

Podľa Branislava Imreho, viceprezidenta Kia Slovakia zodpovedného za vedenie divízie administratíva, mladí ľudia prispievajú novými myšlienkami, inováciami a kreatívnymi riešeniami. "Formujú tak neustále meniace sa pracovné, ale aj spoločenské prostredie. Vo vzájomnom dialógu nachádzame silu, ktorá posúva naše odvetvie vpred a spoločné kroky nám umožňujú tvarovať budúcnosť," uviedol.

"Verím, že spolupráca STU a jedného z hlavných predstaviteľov automotive sektora na Slovensku bude obojstranne prospešná. Očakávame od nej posilnenie atraktívnosti štúdia, možností aplikovaného výskumu a motivácie pre štúdium technológií, ktoré sú hybnou silou a predpokladom rozvoja ekonomiky a spoločnosti," dodal rektor STU Oliver Moravčík.

Inšpiráciou pre spoluprácu s STU môže byť podľa hovorcu automobilky pilotný projekt s 20 študentmi piateho ročníka odboru vozidlá a motory zo Strojníckej fakulty UNIZA. "Obsahová náplň ich predmetu 'skúšanie spaľovacích motorov' sa plne zhoduje s operáciami pri výrobe motorov v Kia Slovakia. Študenti v rámci predmetu testovali chod motorov v špeciálne vyhradenom laboratóriu a učili sa obsluhovať moderné meracie prístroje v 3D meracom laboratóriu, čím môžu ideálne prepojiť teoretické znalosti a prax na najnovších technológiách," priblížil.

Vo výrobnom závode v Tepličke nad Váhom v tomto roku privítali a sprevádzali priestormi vyše 550 študentov univerzít. "Aktuálne finalizujeme proces darovania piatich motorov a vozidla Kia Ceed SW plug-in hybrid na študijné účely Katedry dopravnej a manipulačnej techniky v odbore vozidlá a motory na Strojníckej fakulte UNIZA," uzavrel Potoček.

22.12.2023 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...