1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

General Motors sa stal opäť najväčším predajcom áut na svete

general-motors-logo companyDetroit - Americký koncern General Motors (GM) predal minulý rok 9,03 milióna osobných a nákladných áut.

Dva roky po tom, ako musel požiadať o ochranu pred veriteľmi, sa GM opäť stal najväčším predajcom vozidiel na svete. Americká automobilka pritom kraľovala v rebríčku predajnosti viac ako 70 rokov, až do roku 2008, keď ju z trónu zosadila japonská Toyota.

Vlaňajší odbyt GM bol o 7,6 % vyšší ako v roku 2010, keď automobilka dodala zákazníkom 8,39 milióna vozidiel.

Druhú priečku obsadil nemecký koncern Volkswagen. Dopyt po autách z jeho produkcie sa v roku 2011 vyšplhal na 8,156 milióna, čo predstavuje medziročný nárast o 14 %.

Niekdajšia svetová jednotka Toyota tak klesla na tretie miesto, keďže predala "len" 7,9 milióna áut. Hlavným dôvodom slabších výsledkov však bolo marcové zemetrasenie a prílivové vlny cunami, ktoré zasiahli severovýchod Japonska a poškodili továrne v oblasti, vrátane závodov, ktoré vyrábajú komponenty pre automobilky. Tie museli preto obmedziť alebo úplne zastaviť produkciu.

21.01.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...