1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Výrobný sektor v USA aj v marci rástol

blue-growth-chartWashington - Americké továrne minulý mesiac zvýšili výrobu aj nábor nových zamestnancov. To je najnovší zo série dôkazov, že aktivita výrobného sektora v USA aj naďalej zdravo rastie a výraznou mierou sa podieľa na zotavovaní ekonomiky. Vyplýva to z marcového prieskumu Inštitútu riadenia zásob (Institute for Supply Management, ISM).

Anketa medzi nákupnými manažérmi z USA odhalila, že index, ktorý mapuje aktivitu výrobného sektora v krajine, sa v marci 2012 zvýšil na 53,4 bodu z februárových 52,4 bodu. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, pritom očakávali, že marcový index stúpne na 53 bodov. No jeho hodnota sa ešte výraznejšie vzdialila od zlomovej hranice 50 bodov, ktorá oddeľuje rast daného odvetvia od jeho poklesu.

Aj index zamestnanosti vo výrobnom sektore v marci vzrástol na 56,1 bodu z 53,2 bodu vo februári a dosiahol tak najvyššiu úroveň za 9 mesiacov.

Prieskum tiež odhalil, že zatiaľ čo index produkcie sa zvýšil na 58,3 bodu z februárových 55,3 bodu, index nových objednávok v marci mierne klesol na 54,5 bodu z 54,9 bodu v predchádzajúcom mesiaci.

Výrobný sektor je od júna 2009 hlavným motorom zotavovania americkej ekonomiky. V posledných troch mesiacoch minulého roka hospodárstvo USA expandovalo medziročne o 3 %, zatiaľ čo v predchádzajúcom 3. kvartáli 2011 jeho výkon stúpol "len" o 1,8 %.

04.04.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...