1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Výrobné ceny v eurozóne aj v EÚ v decembri klesli

european union flagBrusel - Výrobné ceny v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) v decembri oproti novembru klesli zhodne o 0,2 %. Ale v medziročnom porovnaní sa decembrový index výrobných cien v priemyselnom sektore ešte zvýšil, a to o 4,3 % v krajinách, ktoré platia eurom, a o 4,9 % v EÚ. Vyplýva to z najnovších údajov európskeho štatistického úradu Eurostat.

Priemerný index výrobných cien (Industrial producer price index - IPPI) v eurozóne v roku 2011 stúpol oproti roku 2010 o 5,9 % a v celej únii sa zvýšil o 6,7 %.      

Analytici pozorne sledujú vývoj IPPI, lebo signalizuje, ako sa bude vyvíjať v nasledujúcich mesiacoch inflácia, keďže pohyb výrobných cien sa neskôr odrazí v spotrebiteľských cenách.      

Dôvodom poklesu výrobných nákladov v decembri bolo zlacnenie energií. Svedčí o tom medzimesačné zníženie cien v energetike o 0,4 % v eurozóne a o 0,6 % v EÚ. V priemysle s vylúčením energetického sektora decembrové výrobné ceny klesli v oboch európskych blokoch o 0,1 %.      

Spomedzi členských štátov, ktoré Eurostatu dodali údaje za december, sa oproti novembru najviac znížili výrobné náklady v Dánsku (-1,2 %), Švédsku (-0,8 %), v Holandsku a Fínsku (zhodne -0,5 %). Naopak, najviac stúpli výrobné ceny v Rumunsku (0,5 %), Írsku (0,3 %), Grécku a Poľsku (0,2 %), zatiaľ čo na Slovensku stagnovali.      

Medziročne sa ceny produktov bez energetického sektora v decembri zvýšili o 2,6 % v eurozóne a o 2,9 % v EÚ. V samotnej energetike vzrástli o 9,5 % v krajinách, ktoré platia eurom, a o 9,6 % v celej únii. Najprudšie pritom stúpli výrobné náklady v Litve (9,5 %), Lotyšsku (8,9 %) a v Británii (8,2 %), najmenej na Malte (0,7 %), v Dánsku (2,3 %) a na Slovensku (2,5 %), a iba vo Švédsku klesli (-3,1 %).

06.02.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...