1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

SR zaznamenala v rámci EÚ najväčší pokles priemyselnej produkcie

slovakia_flagBrusel - Priemyselná produkcia eurozóny sa po júnovom poklese v júli zotavila. Jej oživenie však bolo slabšie, než sa očakávalo. Motorom bol rast v Nemecku, ktorý prevážil nad poklesom v niektorých okrajových krajinách.

Priemyselná produkcia krajín platiacich eurom, ktorá je kľúčovým komponentom HDP, sa v júli medzimesačne zvýšila o 1 % po 0,8-% poklese v júni, informoval dnes Eurostat, štatistický úrad EÚ. Na medziročnej báze vzrástla o 4,2 %. Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters v priemere počítali s medzimesačným rastom o 1,5 % a medziročným o 4,6 %.

V celej EÚ sa premyslená produkcia medzimesačne zvýšila o 1,1 % po 1,2-% poklese v júni. Medziročný rast dosiahol 3,6 %.

Produkcia kapitálových tovarov sa medzimesačne zvýšila v eurozóne o 3 % a v celej únii o 3,6 %, produkcia tovarov dlhodobej spotreby o 2,9 %, respektíve o 2,8 %.

Spomedzi štátov, pre ktoré má Eurostat údaje, produkcia vzrástla v 14 krajinách EÚ, klesla v ôsmich a stabilná zostala v jednej krajine. Najvyšší nárast zaznamenalo Estónsko (+4,7 %), nasleduje Nemecko a Grécko (obe krajiny po +4,1 %) a Holandsko (+3,5). Najviac sa znížila na Slovensku (-3,4 %), po ktorom nasleduje Portugalsko (-3 %) a Slovinsko (-2,2 %).

Na medziročnej báze tempo rastu produkcie kapitálových tovarov dosiahlo v eurozóne 11,7 % a v celej únii 10,7 % Produkcia tovarov dlhodobej spotreby sa zvýšila v eurozóne o 3 % a v EÚ o 1,4 %. Produkcia energie klesla v eurozóne o 5,3 % a v únii o 5,8 %.

Najväčší medziročný prírastok zaznamenali spomedzi štátov únie Estónsko (+22,9), Nemecko (+10,4 %) a Lotyšsko (+9,2 %). Naopak, najväčší pokles Írsko (-4,9 %), Portugalsko (-4,4 %) a Malta (-2,9 %). Na Slovensku sa priemyselná produkcia podľa Eurostatu medziročne zvýšila o 5 %.

15.09.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...