1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Rast výroby v ČR sa vo februári zrýchlil a obchodný prebytok klesol

ceske-korunyPraha - Rast priemyselnej výroby v Česku sa vo februári zrýchlil, a to medziročne na 4,7 % z januárových 3,1 %. Analytici pritom očakávali, že sa, naopak, spomalí na 3 %. Oznámil to Český štatistický úrad.

Po očistení od počtu pracovných dní stúpla produkcia českého priemyslu vo februári medziročne len o 0,3 %, keďže tento rok bol prestupný.

V medzimesačnom porovnaní výkon českého priemyslu po očistení od sezónnych vplyvov vo februári klesol o 0,1 %.

Zo štatistík tiež vyplýva, že produkcia stavebného sektora v Českej republike sa vo februári strmo prepadla medziročne o 16 % a sezónne upravený výkon stavebníctva dokonca klesol až o 17,2 %.

Štatistický úrad zároveň zverejnil februárové výsledky zahraničnoobchodnej bilancie ČR, ktoré ukázali, že obchodný prebytok krajiny sa v druhom mesiaci roka znížil na 28,65 miliardy korún (1,16 miliardy eur) z 29,28 miliardy Kč v januári 2012. Vývoz z ČR pritom vo februári stúpol medziročne o 15,2 % a dovoz sa zvýšil o 8,8 %.

V medzimesačnom porovnaní stúpol export z Česka vo februári o sezónne upravených 0,6 % a import vzrástol o 1 %.

Za prvé dva mesiace roka zaznamenalo Česko prebytok obchodnej bilancie v hodnote 57,9 miliardy Kč, čo je viac ako kladné saldo vo výške 26,5 miliardy Kč v období január-február 2011.

10.04.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...