1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Produkcia priemyslu v eurozóne v EÚ v septembri klesla

Eurosymbol buildingBrusel - Priemyselná produkcia v eurozóne aj v Európskej únii (EÚ) v septembri klesla viac, ako analytici očakávali. Podľa najnovších údajov európskeho štatistického úradu Eurostat sa výkon priemyslu v 17 krajinách, ktoré zaviedli euro, po očistení od sezónnych vplyvov v septembri znížil medzimesačne o 2,5 % a medziročne o 2,3 %.

Analytici pritom menovej únii predpovedali v septembri pokles priemyselnej produkcie medzimesačne o 2 % a medziročne o 2,2 %.

V celej 27-člennej EÚ sa priemyselná výroba v septembri v porovnaní s augustom znížila o 2,3 % a medziročne klesla o 2,7 %.

Spomedzi štátov EÚ, ktoré Eurostatu dodali údaje za september, sa priemyselná produkcia znížila v 18 štátoch, vzrástla v štyroch a v Holandsku stagnovala. Najvýraznejšie pritom klesol výkon priemyslu v Írsku (-12,6 %), Portugalsku (-12 %), Grécku (-4,4 %) a Švédsku (-3,4 %). Naopak, najprudší nárast nahlásili Estónsko (2 %) a Slovensko (1,4 %).

V medziročnom porovnaní sa produkcia priemyslu v septembri 2012 znížila v 17 a vzrástla v šiestich štátoch EÚ. Najstrmší prepad zaznamenali Írsko (-12,8 %), Portugalsko (-8,8 %), Grécko (-7,5 %), Španielsko (-7 %) a Taliansko (-4,8 %) a najviac vzrástla produkcia priemyslu v sledovanom období na Slovensku (13 %), v Estónsku (8,3 %) a Litve (8 %).

17.11.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...