1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Priemyselná produkcia v Spojených štátoch zaznamenala v januári nečakaný pokles

usa map flagWashington - Priemyselná produkcia v Spojených štátoch na začiatku tohto roka nečakane klesla, čo ovplyvnil najmä vývoj v kľúčovom výrobnom sektore. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP a portálu tradingeconomics, ktoré zverejnili najnovšie údaje americkej centrálnej banky (Fed).

Po tom, ako v decembri zaznamenala stagnáciu, priemyselná produkcia v USA v januári klesla o 0,1 %. Aj keď bol pokles minimálny, analytici očakávali rast, a to o 0,3 % až 0,4 %.

Vývoj produkcie v americkom priemysle ovplyvnil na začiatku roka najmä výrobný sektor, ktorý sa na celkovej priemyselnej produkcii podieľa takmer 80 %. Produkcia v tomto sektore klesla v januári o 0,5 %. Pokles zaznamenala aj produkcia v ťažobnom sektore, ktorú ovplyvnilo nepriaznivé počasie. V januári klesla o 2,3 %.

Na druhej strane produkcia v oblasti utilít sa práve pre mrazivé januárové počasie výrazne zvýšila. Vysoký dopyt po vykurovaní spôsobil, že produkcia v oblasti utilít vzrástla v prvom mesiaci roka až o 6 %.

21.02.2024 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...