1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Priemyselná produkcia v októbri 2022 medziročne klesla o 2,6 %

slovakia flagBratislava - Priemyselná produkcia v októbri 2022 medziročne klesla o 2,6 %, priemysel zvýšil svoje zaostávanie za výkonmi z minulého roka. Medzimesačne po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia zvýšila o 1,3 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Celkovo z 15 sledovaných odvetví priemyslu (špeciálnych priemyselných zoskupení), bolo až osem v raste, napriek tomu odvetvie zostalo v poklese. Podielovo rozhodujúce odvetvia slovenského priemyslu vykazovali medziročne nižší výkon s výnimkou najvýznamnejšej výroby automobilov.

Aktuálny výsledok odvetvia po zohľadnení rastu/poklesu v kombinácii s váhou odvetvia v štruktúre priemyslu v desiatom mesiaci najvýznamnejšie ovplyvnil pokles produkcie v dodávke elektriny, plynu, pary o vyše 28 %.

Druhý najzásadnejší vplyv mal však rast v ťažbe a dobývaní na takmer trojnásobok minuloročnej hodnoty, ktorý vylepšil októbrovú bilanciu spomaľujúceho slovenského priemyslu. Nasledoval vplyv poklesov vo výrobe z gumy a plastov o 10,6 %, ako aj vo výrobe kovov a kovových konštrukcií o takmer 10 %.

Výroba dopravných prostriedkov, ktorá má dlhodobo najzásadnejšie vplyv na výsledok slovenského priemyslu, bola v miernom medziročnom raste o 1,7 %, čo však malo v hierarchii až v poradí siedmy vplyv na celkovú októbrovú bilanciu priemyslu.

V súhrne za prvých 10 mesiacov roka 2022 priemyselná produkcia klesla medziročne o 3,2 %. Najvýznamnejší vplyv na vývoj mal pokles v dodávke elektriny, plynu, pary o takmer 25 %, ako aj pokles vo výrobe kovov a kovových konštrukcií o takmer 4 %, či pokles vo výrobe dopravných prostriedkov o 1,3 %. Súčasne najvýznamnejší pozitívny vplyv mal rast produkcie vo výrobe elektrických zariadení o 9,5 %.

15.12.2022 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...