1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Nemecký výrobný sektor klesol v auguste šiesty mesiac za sebou

growth chart 1Berlín - Nemecký výrobný sektor klesol v auguste už šiesty mesiac za sebou. Tempo jeho poklesu sa však spomalilo. Hlavnou príčinou kontrakcie sektora je prudký prepad objednávok zo zahraničia v dôsledku európskej dlhovej krízy.

Index nákupných manažérov vo výrobnom sektore (PMI) spoločnosti Markit vzrástol v auguste na 44,7 bodu z júlových 43 bodov. Je to prvý nárast indexu od januára. Stále však zostáva hlboko pod hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles od rastu. Augustový index je tiež nižšie v porovnaní s prvým odhadom na úrovni 45,1 bodu.

"Augustový prieskum signalizuje, že pokles nemeckého výrobného sektora sa v porovnaní s júlom spomalil, ale sektor smeruje k tomu, že zaznamená najhorší kvartál za posledné viac než tri roky," uviedol ekonóm Markit Tim Moore.

Exportné objednávky sa v auguste prepadli najprudšie od apríla 2009. To súvisí so zhoršením globálneho ekonomického prostredia a poklesom predovšetkým v južných krajinách eurozóny, ktoré najtvrdšie zasiahla dlhová kríza.

Index PMI pre výrobný sektor je posledným zo série negatívnych údajov z najväčšej európskej ekonomiky. Tempo rastu nemeckej ekonomiky po dobrom začiatku roka v 2. kvartáli spomalilo na 0,3 %. Mnohí odborníci očakávajú, že v 3. kvartáli už nemecká ekonomika klesne.

07.09.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...