1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Nemecká ekonomika v roku 2024 klesne o 0,5 %

decline 1Berlín - Nemecká ekonomika, najväčšia v Európe, tento rok klesne o 0,5 %, keďže vysoké ceny energií, veľká byrokracia, nedostatok kvalifikovaných pracovníkov a slabý domáci dopyt majú negatívny vplyv na jej výkon. Uviedla to vo svojej prognóze Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK).

Prieskum DIHK medzi viac ako 27.000 spoločnosťami ukázal, že 35 % opýtaných očakáva zhoršenie podnikania v nasledujúcich 12 mesiacoch a len 14 % očakáva zlepšenie.

"Zlá nálada medzi firmami je čoraz zakorenenejšia," uviedla vo štvrtok DIHK. Dodala, že by to bol druhý prípad v povojnovej histórii Nemecka, keď ekonomika klesla dva roky po sebe. Prvýkrát k tomu došlo v rokoch 2002 a 2003.

"Je to jasný poplašný signál, ktorý Nemecko a Európa musia brať vážne," uviedol vo vyhlásení šéf DIHK Martin Wansleben.

Vláda na budúci týždeň zverejní svoju prognózu vývoja ekonomiky v tomto roku. Podľa zdroja so znalosťou veci Berlín zníži svoju prognózu hospodárskeho rastu na 0,2 %. To je však stále oveľa optimistickejší pohľad, ako má DIHK.

Tri z piatich spoločností (60 %) považujú hospodársku politiku krajiny za podnikateľské riziko, ukázal prieskum, podľa ktorého 33 % firiem plánuje v najbližších 12 mesiacoch znížiť investície v Nemecku, zatiaľ čo 24 % uviedlo, že plánujú expanziu.

Nemecká vládna koalícia chce do jari predložiť návrhy na posilnenie podnikania v Nemecku, pričom podľa odborníkov by to mohlo zahŕňať daňovú reformu a zníženie byrokracie.

21.02.2024 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...