1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Manažéri vo francúzskych štátnych podnikoch budú mať nižšie príjmy

france flagParíž - Francúzsky prezident Francois Hollande začína realizovať svoje predvolebné sľuby. Hlavným manažérom štátnych koncernov upraví príjmy podľa princípu 1:20. Kým doteraz dosahoval ich ročný príjem aj 1,6 milióna eur, teraz si ho zistia, keď sa na mzdovom oddelení opýtajú na najnižší plat v podniku, ktorý riadia. Rozdiel v príjmoch medzi "posledným" pracovníkom a najvyšším šéfom je až 1:65.

Takýto rozdiel existuje medzi príjmom šéfa energetického koncernu EdF Henrim Progliom a príjmom najslabšie plateného zamestnanca. Generálny riaditeľ atómového koncernu Areva Luc Oursel zarába 680.000 eur ročne. Jeho príjem je však 40-krát vyšší než najnižšia mzda vo firme. Kým Proglio by v novom funkčnom období prišiel o 70 % príjmu, Oursel by si pohoršil o dve pätiny.

Znižovanie príjmov hlavných manažérov štátnych podnikov sa bude realizovať len v prípade, ak sa ich pracovná zmluva znovu predĺži. Tá doterajšia im bude platiť až do jej skončenia bez úpravy.

Podstatne slabšie sú platení hlavní manažéri železničnej spoločnosti SNCF alebo stávkovej spoločnosti Francoise des Jeux (FDJ). Ich príjem dosahuje 10-násobok najnižšej kategórie platu. Šéf SNCF Guillaume Pepy mal vlani príjem 250.000 a Christophe Blanchard-Dignac z FDJ 235.000 eur.

Pripravované rozhodnutie prezidenta Hollanda sa nebude vzťahovať na podniky, v ktorých dosahuje štát nižší podiel ako 50 %. Ide o letecký a kozmický koncern EADS, automobilku Renault či leteckú spoločnosť Air France-KLM. Pre ne a pre súkromné firmy bude mať nová úprava len odporúčací charakter.

Nová francúzska vláda ide príkladom. Minulý týždeň si jej členovia na prvom zasadaní znížili príjmy o 30 %.

Kto z manažérov v štátnych službách nebude súhlasiť s opatrením, novú pracovnú zmluvu nemusí podpísať. Teoreticky však problém môžu vyriešiť aj tak, že zvýšia príjmy najslabšie plateným zamestnancom, a tak napokon pri dodržaní pomeru 1:20 pomôžu aj sebe.

23.05.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...