1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Ekonomika v 4. štvrťroku rástla o 3,4 %, najmä vďaka exportu

growth chart 3Bratislava - Slovenská ekonomika v 4. štvrťroku vlaňajška vzrástla medziročne o 3,4 %. V medzikvartálnom porovnaní a po sezónnom očistení vzrástol hrubý domáci produkt (HDP) o 0,9 %. V bežných cenách medziročne vzrástol o 5,3 % na 17,756 miliardy eur. Vyplýva to zo spresnených údajov, ktoré dnes zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Za celý minulý rok slovenské hospodárstvo vyprodukovalo tovary a služby v objeme 69,058 miliardy eur. V bežných cenách sa oproti predchádzajúcemu roku zvýšil HDP o 5 %, v stálych cenách o 3,3 %, čo predstavovalo medziročné zmiernenie tempa o 0,9 p.b.

Spomalenie ekonomického rastu hlavných obchodných partnerov sa premietlo aj v zmiernení zahraničného dopytu. Vývoz výrobkov a služieb sa však v 4. štvrťroku medziročne zvýšil o 7,5 % pri súčasnom poklese dovozu výrobkov a služieb o 1 %. "Čistý export bol tak naďalej hlavným zdrojom rastu HDP," zdôraznili štatistici.

Domáci dopyt sa naopak znížil o 2,4 %, čo bolo v rozhodujúcej miere spôsobené poklesom tvorby hrubého kapitálu o 6,4 %. Vysoký pokles tvorby hrubého kapitálu ovplyvnil najmä vývoj zásob. Tvorba hrubého fixného kapitálu bola vyššia o 8,4 %. "Minuloročnú úroveň nedosiahla konečná spotreba verejnej správy o 3,7 % a konečná spotreba domácností o 0,4 %," konštatoval ŠÚ SR. Spotreba neziskových inštitúcií slúžiacich domácnostiam vzrástla vlani o 1 %.

Na celkovom objeme pridanej hodnoty 15,967 miliardy eur mal dominantný 31,8-% podiel priemysel. Významný bol aj podiel obchodu, dopravy a skladovania, ubytovacích a stravovacích služieb vo výške 15,8 %, ako aj verejnej správy, vzdelávania, zdravotníctva a sociálnej pomoci 15,1 %. V porovnaní so 4. štvrťrokom 2010 najviac vzrástol podiel priemyslu o 2,7 p.b., najväčší pokles bol vo verejnej správe, vzdelávaní, zdravotníctve a sociálnej pomoci o 1,3 p.b.

07.03.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...