1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Ceny priemyselných výrobcov sa v apríli 2012 medzimesačne nezmenili

growth chart 1Bratislava - Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemsko sa v apríli 2012 oproti marcu tohto roka v SR nezmenili. Zvýšili sa ceny ťažby a dobývania o 1 %, priemyselnej výroby o 0,8 % a dodávky vody, čistenia, odvodu, odpadov a služieb o 0,3 %. Ceny dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu klesli o 1,1 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

V priemyselnej výrobe vzrástli ceny výroby koksu a rafinovaných ropných produktov o 4,4 %, chemikálií a chemických produktov o 1,2 %, kovov a kovových konštrukcií o 0,7 %, elektrických zariadení o 0,4 %, potravín, nápojov a tabaku, počítačových, elektronických a optických výrobkov, dopravných prostriedkov zhodne o 0,2 %, drevených a papierových výrobkov, tlače o 0,1 %. Klesli ceny výroby strojov a zariadení inde nezaradených o 0,5 %, textilu, odevov, kože a kožených výrobkov, výrobkov z gumy a plastov zhodne o 0,3 %. Nezmenili sa ceny výroby základných farmaceutických výrobkov, ostatnej výroby, opravy a inštalácie strojov.

V apríli 2012 v porovnaní s aprílom 2011 vzrástli ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh o 3,8 %. Zvýšili sa ceny ťažby a dobývania o 8 %, dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 7,3 %, dodávky vody, čistenia, odvodu, odpadov a služieb o 2,7 % a priemyselnej výroby o 1,4 %.

V priemyselnej výrobe vzrástli ceny výroby koksu a rafinovaných ropných produktov o 14,5 %, základných farmaceutických výrobkov a prípravkov o 6,4 %, chemikálií a chemických produktov o 3,8 %, strojov a zariadení inde nezaradených o 2,9 %, výrobkov z gumy a plastu o 1,3 %, potravín, nápojov a tabaku o 1 %, textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 0,5 %, ostatnej výroby, opravy a inštalácie strojov o 0,3 %. Klesli ceny výroby dopravných prostriedkov o 5,7 %, drevených a papierových výrobkov, tlače o 2,5 %, kovov a kovových konštrukcií o 1,9 %, počítačových, elektronických a optických výrobkov o 1,2 % a elektrických zariadení o 0,6 %.

V priemere od začiatku roka oproti rovnakému obdobiu vlani vzrástli ceny priemyselných výrobcov pre tuzemsko o 3,6 % vplyvom vyšších cien dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 6,9 %, ťažby a dobývania o 5,9 %, dodávky vody, čistenia, odvodu, odpadov a služieb o 2,9 % a priemyselnej výroby o 1,3 %.

Ceny priemyselných výrobcov pre export v apríli oproti marcu klesli o 0,2 % vplyvom nižších cien dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 13,6 %. Vzrástli ceny priemyselnej výroby o 0,6 %, ťažby a dobývania o 0,5 %.

V priemere od začiatku roka oproti rovnakému obdobiu minulého roka vzrástli ceny priemyselných výrobcov pre export o 1,3 % vplyvom vyšších cien dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 7,1 %, ťažby a dobývania o 4,5 % a priemyselnej výroby o 1,2 %.

29.05.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...