1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Britská ekonomika tento rok asi mierne klesne

british flagLondýn - Britská ekonomika tento rok podľa prognózy inštitútu NIESR mierne klesne. Národný inštitút pre hospodársky a sociálny výskum vo svojej prognóze počíta so znížením hrubého domáceho produktu (HDP) o 0,1 %. Miera nezamestnanosti by mala vzrásť na 9 % z terajších 8,4 %.

Ekonómovia inštitútu vyzvali vládu premiéra Davida Camerona, aby zmiernila tempo konsolidácie verejných financií. To by znamenalo menšie škrty, viac spotreby zo strany spotrebiteľov a vyššie firemné investície.

Britská ekonomika v poslednom kvartáli 2011 klesla o 0,2 % a teraz jej hrozí recesia. Vláda zdôvodňuje úspory, ktoré mali za následok, že o prácu už prišli desaťtisíce ľudí, vysokým verejným dlhom, ktorý je aktuálne na úrovni okolo 83 % HDP, pričom do neho nie sú započítané opatrenia na pomoc bankám.

NIESR počíta s tým, že Británia sa v roku 2013 dostane z recesie a jej ekonomika porastie o 2,3 %. Nevyhnutným predpokladom je však to, že eurozóna úspešne vyrieši svoju krízu.

Svetovej ekonomike inštitút v tomto roku predpovedá rast na úrovni 3,5 %. Motorom konjunktúry majú aj napriek miernemu ochladnutiu zostať Čína a India. Americká ekonomika by mala podľa NIESR vzrásť o 2 %.

07.02.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...